Тъй като температурите чувствително се понижават, а хората не желаят да пускат отоплението в домовете си заради високите цени на енергията, от днес германският град Оснабрюк в провинция Долна Саксония предлага "центрове за затопляне".

Центровете имат за цел да помогнат на хората, които изпитват затруднения при отоплението на домовете си, заяви първият градски съветник на Оснабрюк Волфганг Бекерман пред общественото радио NDR.

По-малко светлини и атракциони на коледните базари в Германия тази година

Според градската администрация центровете за затопляне в Оснабрюк са на разположение от 16 до 19 ч. от вторник до четвъртък в младежкия център Heinz Fitschen Haus и от вторник до петък от 9 до 12 ч. и от 14 до 17 ч. в читалището на улица Lerchenstrasse.

Според изчисленията на Федералната статистическа служба между август 2021 г. и август 2022 г. цените на енергията в Германия са се повишили с 35,6%.

През август инфлацията за мазута е 111,5% спрямо предходната година, за природния газ - 83,8%, за електроенергията - 16,6%, а електроцентралите е трябвало да плащат 269,1% повече за природен газ, отколкото през същия месец на миналата година.

Пенсиите в Германия могат да нараснат с до 4,2% през 2023 г.

Междувременно стана ясно, че с по-малко светлини, атракциони и ледени пързалки ще посрещат своите посетители коледните базари в Германия, за да намалят разходите си за електричество. Първите отварят врати този уикенд, доста преди началото на коледния сезон, за да компенсират двете години провал, предизвикани от пандемията, споделят организаторите.

Греяно вино, наденички и ръчно изработени неща вече се предлагат на коледните базари в Германия. Въпреки това нищо е същото, споделят посетители.

С риск да бъде “изолиран” от Европа: Шолц на визита в Пекин

"Поне има някакво коледно настроение, но не може да се сравнява с предишни години. По-малко е."

"Всички са щастливи и доволни, че все пак има нещо."

"Последните три дни дори не съм спала. Подготвихме се много. Притеснявах се, че няма да дойде никой, но в крайна сметка има големи опашки."

Градове като Бамберг, Регенсбург или баварската столица Мюнхен ще спестяват електроенергия чрез използването на LED светлинни вериги и по-кратко време за осветление. Ледът на пързалките пък  е заменен с изкуствени повърхности за кънки. Според някои търговци инфлацията също ще окаже влияние върху базарите.

В кои европейски държави дизелът е по-евтин от България?

"Притеснявам се за клиентите, притеснявам се и за решенията, които ще вземат политиците, притеснявам се, че няма да има и достатъчно купувачи.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм