С по-малко светлини, атракциони и ледени пързалки ще посрещат своите посетители коледните базари в Германия, за да намалят разходите си за електричество. Първите отварят врати този уикенд, доста преди началото на коледния сезон, за да компенсират двете години провал, предизвикани от пандемията, споделят организаторите.

Три пъти по-големият Коледен базар във В. Търново отваря врати на 1 декември

Греяно вино, наденички и ръчно изработени неща вече се предлагат на коледните базари в Германия. Въпреки това нищо е същото, споделят посетители.

"Поне има някакво коледно настроение, но не може да се сравнява с предишни години. По-малко е."

Община Добрич организира Коледен базар'2022

"Всички са щастливи и доволни, че все пак има нещо."

"Последните три дни дори не съм спала. Подготвихме се много. Притеснявах се, че няма да дойде никой, но в крайна сметка има големи опашки."

Градове като Бамберг, Регенсбург или баварската столица Мюнхен ще спестяват електроенергия чрез използването на LED светлинни вериги и по-кратко време за осветление. Ледът на пързалките пък  е заменен с изкуствени повърхности за кънки. Според някои търговци инфлацията също ще окаже влияние върху базарите.

Коледни базари стягат вече в Смолянско

"Притеснявам се за клиентите, притеснявам се и за решенията, които ще вземат политиците, притеснявам се, че няма да има и достатъчно купувачи."

В София коледен базар отвори врати в парк "Възраждане". Очаква се такива да има и на площад "Славейков" и в градинката пред Народния театър.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм