За либералите в ЕС е важно разширяването да продължи, това може да допринесе за страни като Република Северна Македония да трансформират своите общества и икономики, посочи в изявлението си на конференция, организирана от Либерално-демократическата партия (ЛДП) в Северна Македония, евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк, цитиран от БТА.

Според него е радостно, че Северна Македония бележи стабилност по отношение на вътрешните реформи, защото те са от полза за цялата държава и бъдещите поколения. 

„Радвам се, че Северна Македония изпитва стабилност, що се отнася до вътрешните реформи, защото те са много необходими за успеха на страната. Реформите са в полза не само за политиците, а за цялата държава, но най-вече за бъдещите поколения. Европа се променя, надяваме се към по-добро, и прави свои собствени реформи. За нас, либералите, е най-важно разширяването да продължи, защото наистина смятаме, че то може да допринесе за страни като Северна Македония да трансформират своите общества и икономики, както и да бъдат част от по-голямото семейство, посочи Кючюк в обръщението.

РСМ прие поправките срещу български клубове

По думите на Кючюк ветото за старта на преговори на Северна Македония с ЕС е отминал етап и в сегашната реалност трябва със съвместни усилия да бъде ускорен процесът на разширяване на ЕС. 

Конференцията с участието на Илхан Кючюк се провежда непосредствено преди конгреса на ЛДП в Скопие, на който ще бъде избран нов председател, след като Горан Милевски подаде оставка. 

Той припомни редица критики към ЕС от, както каза, голям брой хора, чиито очаквания не са се оправдали. Той спомена ветото за Северна Македония и Албания, както и визовия режим за Косово, но сега, подчертава, има нова реалност. – „Сега имаме нова реалност, в която можем да вървим заедно, да ускорим процеса на разширяване”, подчерта евродепутатът и съпредседател на партия АЛДЕ. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм