Арсений е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров.

Той завършва Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" през 2006 г. След това е приет в Богословския факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски", посочва БТА. Продължава обучението си в Пловдивския университет "Преп. Паисий Хилендарски" - специалност "Теология", който завършва през 2009 г.

Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир "Св. св. Козма и Дамян". Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 6 декември 2009 г. в катедралния храм "Успение Богородично" в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 6 декември 2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. Арсений е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 г. е директор на Пловдивската православна телевизия. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив. На 2 юли 2014 г. по решение на Светия Синод на Българската православна църква е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

"Нямам достатъчно думи, за да изразя всичко, което направихте за мен. Разчитам на Вас, на Вашата подкрепа, на Вашите мъдри съвети и молитви" - казва в словото си новоизбраният митрополит Арсений по адрес на пловдивския митрополит Николай, който той нарича "свой духовен баща".

Кой е новият Сливенски митрополит

снимка: БПЦ

Изборът на Арсений за Сливенски митрополит е важен във връзка с предстоящият избор на нов патриарх. На 30 юни Светият синод ще избере кой да застане на патриаршеския престол след кончината на Неофит. Изборът ще се проведе сред трима кандидати. 

Новоизбраният Сливенски митрополит няма право да участва пряко в надпреварата за престола заради недостатъчно времеви опит и възрастово ограничение, но ще има право на глас.