Училището не е само за оценките. Пътят към бъдещата ви кариера започва в училище. Никой не ви дава оценки от десет за социални умения, хобита или житейски опит. Когато напуснете училище обаче, ще откриете, че тези по-широки и по-малко измерими умения всъщност са много важни за успеха ви в по-нататъшния живот, както и са изключително ценни за самите вас, пишат от Oxford Royale Academy.

И така, ако няма да се фокусирате единствено върху цифрите в бележника си, за какво трябва да мислите? Списъкът на Оксфордския университет ни показва върху какво трябва да се съсредоточим в училище, освен оценките:


1 . Предметите, по които не сте оценявани или не се справяте добре с тях

Каквато и да е учебната ви програма, вероятно има някои предмети, по които изобщо не сте оценявани или сте решили, че не са силните ви страни. В някои случаи (не във всички) това може да бъде доста разумен подход: ако сте решили да станете писател, например, не е разумно да влагате всичките си усилия в часовете по физика, които минават успешно или не, за сметка на оценката по литература и български език. Съответно и ако искате да станете лекар, то оценката ви по музика не е нещото, за което трябва да се стресирате, а да наблегнете повече на биологията, например.

В същото време старанието, когато не е необходимо или когато е особено трудно, е ценно житейско умение. Ако си позволите да се мотивирате само от възможността да получите най-добра оценка, ще се затрудните в онези части от живота, където няма такова нещо като еквивалент на най-добра оценка или където никога няма да бъдете повече от средно добри. Да се научиш да се мотивираш, когато нямаш незабавна печалба, е нещо, което определено ще ти донесе дивиденти по-късно в живота, независимо дали става въпрос за задължителните курсове в университета или за курсовете по шофиране.


2. Подготовка за бъдещата ви кариера

За някои професии, като например да станеш лекар, е важно да започнеш отрано да придобиваш подходящ професионален опит, наред с получаването на най-добри оценки; за други като програмирането уменията ти, специфични за тази професия, ще имат много по-голямо значение за бъдещия работодател, отколкото оценките ти по несвързани предмети. Разбира се, не предлагаме да пренебрегвате оценките си, ако те не са от такова значение за избрания от вас професионален път - това, което планирате да правите сега, може да не е това, което ще правите в зряла възраст. Дори и да е нещо, което правите за известно време, повечето хора сменят професията си поне веднъж в живота си и не искате да бъдете възпрепятствани от това, защото сте били твърде еднозначни в училище.

Все пак има някои видове подготовка за кариерата, които ще ви бъдат полезни, независимо от това с какво ще се занимавате в крайна сметка. Придобиването на всякакъв вид професионален опит е ценно, за да се покаже, че можете да се явявате на работа навреме, да работите според дадените ви инструкции и да впечатлявате шефа си - умения, които често се свързват с успеха в училище, но невинаги. Ако професионалният опит, който можете да придобиете, е свързан с пътя, който искате да следвате, толкова по-добре.

Защо повечето милиардери нямат висше и дори средно образование ?

За да печелите пари, не е необходимо да имате диплома за висше образование, още повече отлични оценки за които да се стресирате. Можете да откриете близо 30% от живеещите милиардери, които никога не са имали средно образование. 


3. Връзки

От всички неща, върху които е желателно да се съсредоточите, докато сте в училище, това вероятно е едно от най-приятните! Но от развиването на приятелствата ви има и други ползи, освен простото забавление (колкото и да е важно то). Да се разбираш с други хора и да се ориентираш в политиките на една група хора, които се разминават с твоите интереси, са ценни умения, които ще ти трябват отново и отново в живота, особено на работното място.

Близкият кръг от приятели е безценен по време на изпити: ученето е много по-лесно с приятели, които споделят болката, можете да сравнявате своите записки, а когато наистина трябва да спрете да работите и да се отпуснете, е много по-лесно, когато знаете, че други хора, които работят за същите изпити като вас, правят същото. Не всеки е естествено общителен и много хора предпочитат да поддържат най-близките си приятелства и извън училище, но ако се научите поне да бъдете приятелски настроени, ако не непременно приятели със съучениците си, това ще улесни живота ви в училище.


4. Да се научите как да се разбирате с учителите си

За повечето хора по-трудно от това да се сприятелят със съучениците си е да разберат как да се разбират с учителите си. И все пак за повечето от нас отношенията ни с учителя приличат повече на отношенията, които ще имаме с работодателите и ръководителите по-късно в живота.

Причината за това е проста: когато работите като тийнейджър, освен ако нямате голям късмет, вероятно няма да работите особено квалифицирана работа и ролята ви ще се състои най-вече в това да правите това, което ви кажат, и нищо повече. За разлика от това, от един възрастен, който работи професионално, се очаква да отговаря за собствената си работа, да въвежда иновации, да проявява инициатива и понякога да се противопоставя на указанията на ръководителя, ако смята, че те са неразумни. Да се научите как да правите това по подходящ начин - без да прекрачвате границите на професионализма или да бъдете груби - е нещо, което можете да започнете да учите още в училище при общуването си с вашите учители.


5. Работа в екип

Освен ако не планирате да управлявате едноличен бизнес, който по някакъв начин избягва всякакви контакти с клиенти, и да се превърнете в отшелник, работата в екип е вероятно най-важното умение, от което ще се нуждаете както в училище, така и през останалата част от живота си. Спортът и извънкласните дейности са две от многото неща, които помагат за изграждането на тези умения по приятен начин.

Спортът учи на работа в екип по много очевиден начин: ако един човек не се старае на тренировката, той ще провали целия отбор. Пеенето в хор, училищните спектакли също могат да ви помогнат, тъй като, ако един човек се затруднява - например, забравя репликите си - останалите от групата трябва да се обединят и да го подкрепят.

Но ако не ви харесва нито една от тези възможности, има много алтернативни варианти. Може да сте част от доброволческа група, която води кампания за конкретна социална промяна във вашия район. Всеки от тези варианти предлага възможност да работите с различни хора с различни умения и опит, което ви позволява да поемете особено отговорни роли и да се научите как да се възползвате максимално от приноса на другите.

6. Да се научите как да работите с хора, които не харесвате

Ако има някакво основно предимство на традиционното обучение, вероятно то е, че изисква да работите с хора, които не харесвате. Това може да са съученици, учители или други хора, с които животът в училище ви налага да работите. И отново, това е нещо, което ще се налага отново и отново по-нататък в живота ви. Работодателите обикновено се опитват да наемат хора не само въз основа на техните умения, но и на това, че те са подходящи за организацията - с други думи, те ще се опитат да изберат хора, които ще се разбират с всички останали повече. Във всяка по големина организация вероятно ще има поне един човек, който не ви харесва.

Станете по-добри в това да запазвате мнението си за себе си или още по-добре - да работите за подобряването му, докато все още има по-малко последствия от това да покажете неприязънта си.


7. Използване на нови възможности и пътуване

Има две основни причини, поради които ученическите години са чудесно време за нови преживявания и пътуване. Първо, защото сега имате повече свободно време, отколкото вероятно ще имате до пенсионирането си. Така че това е чудесно време да опознаете света, ако имате възможност, независимо дали ще отидете на почивка с родителите си, с по-големи братя и сестри, или с приятели, или ще пътувате самостоятелно, например, ще посещавате лятно училище.
Като ученик ще имате и други възможности, с които няма да се сблъскате на по-късен етап от живота си - например, преживявания, специално ограничени до ученици като конкурси за млад учен, юрист, астроном или други подобни, както и други подобни неща, като например стипендии, които може да са ограничени до лица под 18-годишна възраст. Струва си да се съсредоточите върху тях, докато сте в училище, просто защото същите възможности няма да бъдат налични, когато пораснете.


8. По-независим живот

Никой не иска да бъде човекът в университета, който трябва да изпрати прането си у дома на родителите си, да изтегли инструкции как да свари яйце или да обърка финансите си, защото никога преди не му се е налагало да управлява собствения си бюджет. Има и много други основни житейски умения, които някои хора усвояват в процеса на обучение, други са научени от семейството си, а трета категория трябва да усвои в движение, когато за първи път заживее самостоятелно.

Винаги е хубаво вместо това да сте човекът, който всъщност разбира как работят лихвените проценти, както и всички други практически неща, които няма да ви донесат по-високи оценки в училище, но определено ще ви улеснят в по-нататъшния живот. Докато сте в училище, е чудесно време да започнете да работите върху тези неща, преди те да са наистина важни, и докато родителите ви все още са на разположение, за да ви помогнат, ако се затрудните (вместо, да речем, да им се обаждате от университета посред нощ, защото не можете да включите печката си).

Има много области, които се възползват особено много от гъвкавостта на мозъка, която улеснява научаването на неща в млада възраст: например езици, музикални инструменти и някои спортове. Колкото по-млади сте, толкова по-добре. Ао смятате, че искате да учите арабски език, когато отидете в университета, ще е по-добре да започнете уроци още докато сте в училище.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм