След дългогодишно настояване от страна на родители и множество репортажи и публикации по темата, включително и на Дарик радио, най-после от МОН решиха да дадат възможност на седмокласниците, които са били болни по време на изпитите за прием в гимназиите, да могат да се явят на други дати. Това ще се отнася за деца, които са били в болница или под карантина, както и при смърт в семейството. Ученици от 4-ти и 10-ти клас също ще могат да се явяват на други дати на изпитите от НВО при същите условия.

Това предвиждат промени в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование, които вече са публикувани за обществено обсъждане на сайта на МОН. От ведомството уточниха, че промените ще влязат в сила още от следващата учебна година. 

Досега седмокласниците, които по здравословни причини не можеха да се явят на изпитите, получаваха нула точки на всеки пропуснат от тях. Това значително понижаваше бала им и на практика ги вадеше от състезанието за по-предпочитаните училища. Пред Дарик родители определяха това като крайно несправедливо и настояваха за резервни дати.

От тази година беше въведена възможността те да участват в класирането с резултати от олимпиади и състезания, но не всички се включват в тези изяви. С проекта за промени се предлага децата, които са били в болница или под карантина, както и при смърт в семейството, да могат да се явят на друга дата. Условието е техните родители да подадат заявление до съответния началник на регионалното управление по образованието в двудневен срок след провеждането на изпита.

Те трябва да приложат копия на документи от болничното заведение, от регионалната здравна инспекция, доказващи болничния престой или карантина, или копие на смъртен акт, като се представят и оригиналите им за сверяване. Новата дата за техните изпити ще бъде определяна със заповед на министъра на образованието и науката. С промяната на учениците се осигуряват условия да кандидатстват в етапите на класиранията за местата от утвърдения план-прием.

В случай, че те са приключили, учениците ще могат да се приемат и над утвърдения план-прием, ако балът им е по-висок или равен на последния класиран и приет в паралелката ученик и ако условията на физическата среда на училището го позволяват. Предложените промени са публикувани на сайта на МОН в раздел „Проекти на документи“. Бележки, становища и предложения по тях могат да се изпращат до дирекция „Организация и контрол“ до 13 септември  включително.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм