Външното оценяване за седмокласниците и десетокласниците ще е в различни дни. Изпитът по БЕЛ за 7 клас ще е на 17 юни, а по математика - на 19 юни. Това става ясно от новия график за изпитите през учебната 2023/2024 година, който предлагат от Министерството на образованието. Той ще бъде публикуван за обществено обсъждане, което ще продължи в рамките на следващите 30 дни. 

На 17 и 20 май е планирано да се проведат задължителната матура по БЕЛ на зрелостниците и вторият изпит по профилиращ предмет или за професия. В графика на изпитните дати за следващата година ще бъде предвидена възможност за резервна дата за училищата в районите, където се случват форсмажорни ситуации, като това се обмисля на областен и регионален принцип, поясни министърът на образованието проф. Галин Цоков, който представи проекта за графика. 

МОН обяви резултатите от матурите след 7-ми и 10-и клас

Търсят се варианти и за даване на възможност на седмокласниците, които по здравословни причини пропускат изпитите, да могат да ги положат. 

Разделянето на изпитите на седмокласниците и на десетокласниците ще даде възможност на оценителите да се съсредоточат още в първите дни върху проверката на работите на седмокласниците, заяви министърът на образованието проф. Галин Цоков.

Тази година по време на НВО в 7 клас в някои части от страната се случиха форсмажорни ситуации, което затрудни придвижването на децата до изпитните зали, припомни той. Министър Цоков добави, че са сериозен проблем и случаите, в които по здравословни причини седмокласници са принудени да пропуснат изпитите, затова ще се обмислят и различни варианти за решаването му.

Министър Цоков: Промени в учебното съдържание и промяна в оценяването са част от приоритетите ни

И през следващата учебна година учениците ще имат пет почивки освен лятната ваканция. От 1 до 5 ноември през есента, от 23 декември до 2 януари покрай Коледа и Нова година. Междусрочната ваканция ще е от 3 до 5 февруари. Пролетната на учениците от 1 до 11 клас ще е от 30 март до 7 април, включително, а 12-класниците ще почиват от 5 до 7 април.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм