Избраните кметове на общини, кметства и общинските съветници в Хасково, Свиленград и Ивайловград положиха днес клетва. 


В областния център Хасково втори мандат на балотажа убедително спечели досегашният кмет Станислав Дечев. В Свиленград също втори мандат получи Анастас Карчев, а в Ивайловград Диана Овчарова започна четвъртия си кметски мандат. И тримата бяха кандидати на ПП ГЕРБ.


Кметът на Община Хасково Станислав Дечев, новите 41 общински съветници от 9 политически формации, както и кметовете на 34 кметства положиха днес клетва и поеха местната власт. За Дечев това е втори кметски мандат, за който той се пребори на балотаж и днес заяви: „За мен Хасково е живот, съдба и кауза. Благодаря за силната подкрепа и за това, че хората не се поддадоха на злостната кампания и непочтените похвати на някои от кандидатите за власт. Благодаря Ви, хасковлии, че отново проявихте мъдрост и далновидност, че гласувахте с Хасково в сърцето си и повярвахте, че Хасково може!“


Областният управител Гинка Райчева води церемонията по полагане на клетвата в зала „Хасково“. Тя поздрави избраните и подчерта: 10 ноември ни донесе много хубави неща и сред тях най-хубавото- правото на личен избор и избор в полза на обществото. Но така и не се научихме да уважаваме избора на другия. Радвам се, че общинският съвет в Хасково е толкова пъстър и се надявам вие да ни научите да уважаваме мнението на другия, гледната му точка, защитавайки своята собствена.“


Първото заседание ръководи най-възрастният общински съветник- Георги Иванов, който като кандидат за кмет отпадна от балотажа само с 272 гласа и обжалва резултата в съда. От трибуната на хасковския местен парламент днес той призова новоизбраните съветници и кметове: „Нека високопарните думи да останат някъде във въздуха, а да мислим за това, което ни предстои!“. Иванов направи кратък анализ на предизборната кампания и изборните резултати, като поздрави специално новите кметове на селата Клокотница и Малево, преборили се с фиктивно регистрирани там. Специални поздрави имаше за ДПС, както и за ГЕРБ, които доказали, че обединението е сила.

 
За председател на Общинския съвет в Хасково за трети мандат бе избрана Таня Захариева. В тайния вот с участието на 40 съветници за нея гласуваха 27. Предложеният от ПП-ДБ Мартин Узунов получи вота на 10 от съветниците.


Председател на Общински съвет в Свиленград за втори мандат ще е Георги Еленков, който веднага насрочи за 15 ноември следващо извънредно заседание за сформиране на работни комисии.

Заместник-кметът Мария Костадинова раздаде специално подготвени подаръци от администрацията. На кмета на общината арх. Карчев тя подари позлатен джобен швейцарски часовник с пожелание да отмерва изпълнените му обещания. Всеки общински съветник получи картина от детската изложба „Осмели се да мечтаеш”, организирана от Лайънс клуб „Свилена”, и значка за мандат 2023-2027 с герба на Свиленград, а кметовете на селата получиха книги за историята на общината.

След клетвената церемония общинските съветници проведоха първото си заседание, което бе водено от най-възрастния сред тях - Кирил Търпов.

Гост на тържествената сесия в Свиленград бе старозагорският митрополит Киприан. 


В Ивайловград церемонията по полагане на клетва и избор на председател на местния парламент все още не е завършила.