Стотици почитатели и изпълнители на автентичен фолклор от цялата страна се събраха днес в хасковския парк „Кенана" за 57-то издание на националния народен съборен „Китна Тракия пее и танцува". Конкурсната програма продължава през целия ден. 


Събора откри кметът на Хасково Станислав Дечев, който поздрави събралите се в парка и пожела успех на всички участници.


По традиция веднага след това гости и изпълнители на автентичен фолклор се хванаха на Голямото тракийско хоро с Народен оркестър при Община Хасково с диригент Димчо Йорданов и солисти Елена Беделева и Росица Делева.


Конкурсната част на „Китна Тракия пее и танцува“ на двете сцени в парк „Кенана“ започна от  9 часа и продължава през целия ден. Тази година участват 55 фолклорни групи и 95 индивидуални изпълнители от 14 общини и 36 населени места от цялата страна. За първи път на сцената на събора се представи и Танцов клуб „Балкан“ от турския град Одрин с ръководител Мария Чъкърък и хореограф Мелтем Гюзей.


Конкурсът се провежда в 5 категории: певчески групи, танцови групи, ансамбли, индивидуални изпълнители и народни обичаи. Журито, което ще оценява изпълнителите, е в състав: председатели на двете комисии са Даниел Спасов и Милен Иванов – фолклористи и водещи на предаването „Иде нашенската музика“ и членове: Александър Милушев-хореограф, Диляна Пецова- етнограф от РИМ-Хасково, Тодор Кожухаров – народен изпълнител и Маргарита Цветанова – етнограф в РИМ-Хасково.


И тази година в парк „Кенана“ има Базар на регионална занаятчийска камара Хасково и Етнобазар с традиционни български занаяти, ястия, сувенири, народни носии и други. Обособени са и два къта за снимки и люлки. Утре от 16 до 18 часа при люлката до голямата сцена ще е първото издание на фотосесията-конкурс „Аз съм българче!“. Поканени да се включат са всички под 18 г. с условието да са облечени с народна носия, а след публикуване на снимките в социалните мрежи и гласването там събралите най-много харесвания ще бъдат наградени на 1 юни- Деня на детето, от хасковския кмет Станислав Дечев.