57-то издание на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ ще бъде открито официално от 12 ч. днес в хасковския парк „Кенана“.

Веднага след церемонията ще се извие „Голямото тракийско хоро“ с Народен оркестър при Община Хасково с диригент Димчо Йорданов и солисти Елена Беделева и Росица Делева.

Конкурсната част на „Китна Тракия пее и танцува“ на двете сцени в парк „Кенана“ започва от  9 часа. Тази година участват 55 фолклорни групи и 95 индивидуални изпълнители от 14 общини и 36 населени места от цялата страна. За първи път на сцената на събора ще се представи и Танцов клуб „Балкан“ от гр. Одрин, Турция, с ръководител Мария Чъкърък и хореограф Мелтем Гюзей.

Конкурсът се провежда в 5 категории: певчески групи, танцови групи, ансамбли, индивидуални изпълнители и народни обичаи.

Журито, което ще оценява изпълнителите, е в състав: председатели на двете комисии са Даниел Спасов и Милен Иванов – фолклористи и водещи на предаването „Иде нашенската музика“ и членове: Александър Милушев-хореограф, Диляна Пецова- етнограф от РИМ-Хасково, Тодор Кожухаров – народен изпълнител и Маргарита Цветанова – етнограф в РИМ-Хасково.

Снощи „Китна Тракия пее и танцува“ започна с концерт на квартет „Светоглас“. От 18 ч. днес е концертът на Надя Казакова, а от 18 ч. утре- на Росица Пейчева.

И тази година в парк „Кенана“ има Базар на регионална занаятчийска камара Хасково и Етнобазар с традиционни български занаяти, ястия, сувенири, народни носии и други. Обособени са и два къта за снимки и люлки.

Утре- 14 май, неделя, от 16 до 18 часа, при люлката до голямата сцена е първото издание на фотосесията-конкурс „Аз съм българче!“. Поканени да се включат са всички под 18 г. с условието да са облечени с народна носия. Снимките ще бъдат включени във фотоалбум, който ще бъде публикуван на официалните файсбук страница и инстаграм профил на Община Хасково на 16 май след изрично попълнена декларация за съгласие от страна на родителите. Гласуването там ще продължи до 30 май включително.  Малките модели от снимките, събрали най-много харесвания в социалната мрежа, ще получат награди от кмета на Община Хасково Станислав Дечев на 1 юни- Международен ден на детето.