"Рисковете при отпадане на дерогацията преди 1 март са високи и необосновани", заяви Кирил Петков от ПП-ДБ след заседанието на Съвета по сигурността при премиера. 

Обвинението, че има нова коалиция от "Възраждане", БСП и ПП, Кирил Петков от ПП-ДБ определи като „политически капан, в който се опитват да ги вкарат”. Но по думите му, те са отговорни, затова настояват да бъде спазен срокът на дерогацията до първи март, който препоръчват експерти, в името на интереса на българския народ.

По-рано Делян Пеевски от ДПС каза, че новата коалиция ще се роди от "Възраждане", БСП и ПП, след като си тръгна от извънредното заседание на Съвета по сигурността при премиера. По думите му коалицията "Путин" е факт, ще видим как ще бъдат гласовете и дали реално българският парламент и българското правителство се командват от Москва.

На заседанието станало ясно, че митниците не са си свършили работата, санкциите са били нарушавани, което той определи като цитирам „чудовищна далавера”. Пеевски уточни, че за това ще подадат сигнали до прокуратурата и ДАНС.

Пеевски обаче не отговори на журналистически въпрос дали ще свалят правителството на Николай Денков след тези разкрития. Преди него заседанието на Съвета по сигурността напуснаха Десислава Атанасова и Делян Добрев от ГЕРБ, участието си в което тя определи като „загуба на време”.

Преди него Съвета по сигурността напуснаха Десислава Атанасова от ГЕРБ, заедно с председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.

Парламентът да вземе решение по внесения законопроект от Делян Пеевски и Делян Добрев, това е единственото разумно решение според Десислава Атанасова Има десетки танкери, които са претоварвани в открито море и дори не се знае коя е била крайната им дестинация, допълни Делян Добрев от ГЕРБ

По думите на Добрев е имало период, в който 100% от преработения нефт от „Лукойл” не е бил руски и следователно рискове няма.

Преди заседанието Делян Пеевски заяви: "Ще преговаряме за срока, но трябва да стане веднага". Той припомни, че внесеното предложение предвижда дерогацията да отпадне в тридневен срок. 

ГЕРБ-СДС напуснаха преди края на Съвета, като обявиха, че е "загуба на време". На Съвета бяха обсъдени последиците и рисковете за националната сигурност от евентуалното приемане на закона, според който в тридневен срок отпада дерогацията на руския петрол. 

Припомняме, че министър-председателят акад. Николай Денков свика за днес, 16 ноемрви, извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Фокус на заседанието беше оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия. Доклади по темата ще представят компетентните органи - Държавните агенции „Национална сигурност” и „Разузнаване”, както и Служба „Военно разузнаване”.

За участие в заседанието бяха поканени председателят на Народното събрание Росен Желязков, както и председателите на комисиите в парламента по енергетика - Делян Добрев, по външна политика - Бойко Борисов, по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната - Кирил Петков, както и по икономическа политика и иновации - Хамид Хамид. Поканени са още председателите на парламентарните групи, подкрепили предложението за отмяна на дерогацията за три дни – Десислава Атанасова - ГЕРБ и Делян Пеевски – ДПС. 

В съвета се включиха и министрите на икономиката и индустрията и на енергетиката – Богдан Богданов и Румен Радев. С изводите от докладите, които не са засекретени, допълнително ще бъде запозната и Диана Ковачева, омбудсман на републиката.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм