“Ние разбрахме какво представлява “Продължаваме промяната” в деня на изборите, когато самите те заявиха, че са социал-либерална партия и очевидно имат много големи различия с "Демократична България", което не беше поставено на масата преди това и не бе изяснено. Мисля, че много партии играха по този начин. Единствените, който имаха ясни тези, бяха “Възраждане”.”

Това заяви в предаването “Кой говори” по Дарик радио социологът Алексей Пампоров.

Сачева: Фокусирали сме се върху широко правителство

"Проблемът е, че този тип избиратели (б.р. на “Възраждане) принадлежат на т.нар. евроскептици – тенденция, която се наблюдава в цяла Европа. Това са хора, така формирани от националната образователна система, че от една страна имат фрустрация от върховенството на международното право над националното законодателство, а от друга страна са прикътали дълбоко в сърцето си строфата: „Всичко българско и родно, любя, тача и милея“. Да, посланията на част от политиците в тези партии често са ксенофобски, шовинистични, противоконституционни”, пише Пампоров в свой анализ за изданието “Маргиналия”.

Соломон Паси за преговорите: Бих им съдействал добросъвестно, безкористно и на ползу роду

“Партия ГЕРБ пък успешно се позиционира и представлява една специфична група от българското общество, която е свързана с корпоративните интереси в сектори като строителството, земеделието, производството и търговията с хранителни продукти, туризма, търговията с горивата. След навлизането на европейските фондове и регулации в тези сектори става ключово важно „да имаш човек“ на съответна публична позиция, а публичните позиции се контролират и „раздават“ по партийна линия. Така победителите в поредица от избори изграждат мрежи от зависимости, разчитащи на т.нар. систематична корупция – еднолични решения, липса на прозрачност, монополни отношения и липса на наказателни производства”, продължава социологът в анализа си.

Борисов предложи заедно с лидерите на другите партии да се дръпнат назад

“Мисля, че ПП работеха по-добре със социологическите агенции, разчитаха на това, което излиза на терен, защото е истина, че хора, които са искали да гласуват за ДБ, щяха да го направят и без ПП. “Продължаваме промяната” отвори врати за хора, които не харесват консервативното”, отбеляза Пампоров в ефира на Дарик.

Йотова: Вероятно другата седмица президентът ще свика Народното събрание

“В България няма партия, политик или човек, който да подкрепя войната, но има хора, които я оправдават. Има една група русофоби, които по принцип не гласуват за ГЕРБ, но Борисов се опитва да ги привлече в момента именно по тази линия, но ние не сме държава, която е подвластна на Путин”, отбеляза Пампоров.

“След коалицията БСП-ДСП, след коалицията на Симеон Сакскобургготски заедно с потомците на БКП, мисля, че в България нищо не може да ни изненада като коалиция", сподели социологът.

Социолог пред Дарик: Мандатите щяха да са други при актуални данни за преброяването

"Единственият политик, който запази самообладание по време на тази кампания, беше Мустафа Карадайъ", заяви Пампоров като разказа за съществуващо предствително изследване, според което именно Карадайъ е най-харесваният по начин на говорене и ползващият се с най-много доверие политик сред ромската общност. Според същото проучване, ГЕРБ и Борисов също спадат в тази графа.

Гледайте целия разговор тук:

Избори 2022

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм