Има разминаване между предварителните и окончателните резултати от преброяването. Във финалните данни има отрицателен естествен прираст в София, докато предварителната информация, която излезе през зимата на 2021 г. беше, че София расте като брой жители.

Това коментира в ефира на Дарик радио социологът Елена Дариева.

Българите са с 844 000 души по-малко от 2011 до днес

Тя обясни, че 42 мандата са за трите столични многомандатни избирателни райони. Според предварителните данни изглеждало, че на изборите на 2 октомври София ще бъде ощетена с около 11 мандата, т.е. тя е трябвало да има с 11 мандата повече. Финалните данни обаче показали, че всъщност населението в столицата намалява. 

"Преброяването се провежда на всеки 10 години и доскоро ние работехме с данните, които имахме от 2011 г. В изборното законодателство изрично е посочено, че се вземат предвид последните данни за населението на страната. Това, което прави впечатление, е огромното разминаване в броя на избирателите по списък", каза още Елена Дариева.

ЦИК проверява повторно протоколите от изборите

"ЦИК казват, че 6 600 000 са българските граждани, които имат избирателни права и те се намират по всички части на света. Истината каква е – избиратлените списъци се съставят на основа на данните на избирателните списъци от ГРАО (Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“). Според последните данни на ГРАО с постоянна адресна регистрация в България са точно 8 258 712 души. Това е сборът на регистрираните по постоянен адрес. Като извадим от тях нямащите право на глас, достигаме до обяветните от ЦИК 6 600 000", обясни още социологът.

Икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов от своя страна отбеляза, че този път от НСИ вместо да пуснат един огромен масив наведнъж, са решили да ни дават "на час по лъжичка" и това, което виждаме е най-основният резултат от това изследване.

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ печели, седем партии влизат в парламента

В хода на самото преброяване е имало и доста големи проблеми, отчете още Адриан Николов. 

"Самото събиране на данните, изработването на самите публикации, проверките отнемат време. Трябва да напомним, че самото преброяване се случи по време на Ковид вълна и много малко хора бяха преброители, имаше много атаки към сайта на преброяването, което намали доверието към сайта, посочи икономистът.  

Едва 14,6% избирателна активност на младите хора отчете „Галъп“

"Фактът, че резултатите от преброяването се оповестяват ден след изборите, събуди сериозно недоволство у хората", отбеляза социологът Елена Дариева.

"От ЦИК обясниха, че ако са били получили актуални данни за броя на населението по райони на 3 август, е можело да нанесат корекции в броя на мандатите. Ако данните се преизчислят на база на актуалната информация, то много от обласитите ще паднат на 4 мандата", обясни социологът.

Икономист пред Дарик: Очаквам ПП и ДБ да бъдат опозиция в този парламент

По думите й в момента в България девет многомандатни избирателни райони имат по четири мандата, но ако данните бяха актуални, тези райони щяха да са повече. 

"Можем да твърдим, че се задълбочават негативните демографски тенденции, а именно намаляване и застаряване на населението, обезлюдяване на отделни територии на страната. За последното десетилетие 344 000 българи са напуснали страната, а половин милион са починалите", обобщи Елена Дариева.

Гледайте целия разговор тук:

Избори 2022 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм