"На практика в два поредни избора, „Продължаваме промяната и „Демократична България" си брандират участието с борба срещу корупцията и съдебната реформа, съответно е малко вероятно да гласуват правителство, в което Борисов да е водещ. В този смисъл очаквам ПП и ДБ да бъдат опозиция в този парламент". Това заяви в „Кой говори “ икономистът Евгений Кънев.

Според него „Възраждане“ ще играе ролята на „патерица“. „Ще направи компромис, което ще осигури гласовете за избор на кабинет, без да го подкрепят за всяко изборно решение“, коментира Кънев.

Бивш депутат пред Дарик: Изненадата не е в първото място, а в битката за последните места

По негови думи от „Продължаваме промяната“ хората са видели „противоречащи послания“.

От самото начало много хора, които са ги харесали за едно, се разочароваха, има хаотичност при тях“, анализира икономистът, като добави, че „началото на войната в Украйна внесе напрежение по геополитическата ос в самата коалиция, това се пренесе и в служебния кабинет, и в предизборната кампания. Когато имаме война, несигурност, галопиращи цени, хората мислят за своята лична сигурност и оцеляване. Тогава темата какво се случва с България, ако войната се разпространи, става номер едно.

При близо 95% от протоколите в чужбина: ДПС получава най-много гласове

Според Кънев на това поле от ГЕРБ-СДС са представили най-ясни позиции. „Трябваше подсказване от публиката, за да може в самия парламент да се вкара въпросът за оръжие в Украйна. Дори самата промяна имаше двама-трима души, които подкрепиха изпращането на оръжие. Това е абсурдно за партия, която се стреми да бъде евроатлантическа в един или друг смисъл“, коментира още икономистът.

Целия разговор гледайте тук:

Избори 2022

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм