"На първо четене сякаш нямаме кой знае какви изненади, за разлика от предишните три парламентарни избори. Този път може да се каже, че социолозите не се изложиха. Сякаш, ако имаме някаква изненада, тя не е при първото място, а в битката за последните места - дали ИТН в крайна сметка ще влезе в парламента.

Това заяви в предаването "Кой говори?" по Дарик радио Иван Иванов, психилог, зам.-председател на 43-ото Народно събрание, бивш народен представител от квотата на Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Дремджиев по Дарик: Гешев отваря шампанско, ще се иска индулгенция за “Магнитски” и Борисов

"Продължаваме промяната" според мен се придвижват по-устойчиво в ляво и се опитват да завземат ниша, която освобождава БСП, а в тази ниша в някаква степен се опитва да влиза и "Възраждане", въпреки че те по-скоро се ориентират към т.нар. патриотичен вот. Започва да има прекрояване на политическото пространство", коментира още психологът.

По думите му, партиите, които са били в опозиция - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" - сякаш са успели да мобилизират твърд електорат.

При 99.91% протоколи: ГЕРБ получава 25.34%, второ място ПП 20,20%

"Може да се каже, че това е наказателен вот плюс много негласуващи, което също може да се интерпретира като наказателен вот, макар че това е по-скоро самоубийствен вот", категоричен е Иван Иванов.

Според него е крайно време политиците да започнат да разбират този политически цикъл – имаме политическа битка, след което политически преговори, след което управление. "Сякаш в момента партиите са зациклили на това, което се нарича политическа битка, провалят се по време на преговорите, и ако се направят коалиции, то те са безпринципни, и от там нататък имаме проблеми с управлението", посочи Иванов.

Политолог пред Дарик: Борисов ще се върне на бял кон, но този кон е от киевските конюшни

"Продължаваме промяната" като че ли нарочно напусна изцяло евроатлантическата тема и я даде на "Демократична България", но те пък не можаха да я използват рационално, за разлика от ГЕРБ. От друга страна се насочиха прекалено много към възрастните избиратели с тези пенсии, което беше лайтмотив на цялата им кампания, което като цяло пък не пасва много с идеята за промяна на България", коментира от своя страна икономистът и анализатор Евгений Кънев.

Гледайте целия разговор тук:

Избори 2022

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм