"Проблемите в енергетиката са повече политически, отколкото технически", анализира Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт в предаването Кой Говори по Дарик.

Политическите решения и действия са от ключово значение в енергийния сектор

Стайков изрази опасенията си за времето, отделено за реакция на проблемите в енергийния сектор и подчерта, че бързото решение на проблемите е ключово: "Мярката е закъсняла", каза той.

Калоян Стайков постави акцент върху важността на изграждането на доверие и спазването на договори и ангажименти от страна на всички участници: "Не можем да се сърдим на руснаците, че не спазват договорите, като ние правим същото."

Крайният резултат от енергийните конфликти може да засегне най-силно потребителите

"Засегнат винаги е потребителят, той ще понесе бремето. Производителят може да си намали печалбата, но всички знаем, че няма да го направи", каза той.

Стайков подчерта сложността на налагане на такси и мерки, които нямат чистата цел да подкрепят устойчивите енергийни практики: "Да ти въведат такса, за да те насърчат да си прогресивен, е безсмислено."

Експертът анализира специфичните мерки и тяхното влияние върху енергийния сектор в България.

"Продължаваме със стари грешки"

"Икономическата активност в много страни се забавя. Успокоението е, че няма да има голямо търсене, но съответно ще има забавяне", добави експертът.

Стайков разгледа промените в енергийния сектор на международно ниво, като посочи примера с Германия.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts