"В последните 10 години това е пореден епизод на напрежение в отношенията между Белград и Прищина, но и нова тенденция. Ние ще трябва да следим с по-голямо внимание случващото се в Северно Косово. Ситуацията, на която станахме свидетели през миналата седмица, показва, че моделът на кризата се променя. Ще наблюдаваме много по-крайно поведение. Забелязва се промяна на модела на кризата. Ще има едно по-твърдо поведение на местните сърби", заяви в предаването "Кой говори?" по Дарик радио журналистът Николай Кръстев. 

Турция изпраща войски в Косово по искане на НАТО

Той коментира, че сърбите сами са бойкотирали местните избори, но отбеляза, че подобен политически бойкот вече не е ефективен и подобни методи са неприложими, въпреки че се е случвало през 90-те години. Кръстев допълни, че западният свят няма време да се ангажира с Балканите и иска да има стабилност в региона, защото войната в Украйна е променила дневния ред в Европа и там ще се решава съдбата на континента.

Журналистът сподели, че лидерите на Германия и Франция се проявили такт, за да може да има среща между лидерите на Косово и Сърбия. Френско-германското предложение за решаване на този ключов балкански проблем е фундаментално.

Ескалация в Косово: Ранени войници, арести, палки и батални сцени (видео и снимки)

„Всяка от двете балкански страни носи своята отговорност и използва ситуацията извън. Политиката на Москва безспорно подклажда напрежението между Косово и Сърбия, опитвайки се да саботират грехката стабилност. Държави като Китай неформално подкрепят кризата.“

Кръстев поясни, че руското външно министерство много добре използва събитията от Косово и Балканите, като се опитват да прехвърлят отговорността за събитията върху НАТО, а освен това руските дипломати са се опитвали да оправдаят дейстивята Крим през 2014 г., сравнявайки ги със събитията в Косово и Югославските войни.

Столтенберг: НАТО има готовност да разположи още войски в Косово

В края на разговора журналистът сподели, че този конфликт ще тлее още дълго време.

„Ситуацията в региона не е оптимистична. Освен Косово и напрежението със Сърбия, което расте, друга конфликтна и изключително ключова точка на Балканите, с която трябва да внимаваме, е Босна.“