В писменото изявление на министерството относно събитията в Косово се посочва, че Турция продължава да допринася за регионалния и глобалния мир и стабилност в рамките на своите мисии на ООН, НАТО, Европейския съюз и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), както и на двустранните си отношения, съобщи вестник „Сабах“, съобщават от БГНЕС.

В този контекст беше подчертано, че Турция следи отблизо събитията на Балканите, където има общи исторически и културни ценности.

Столтенберг: НАТО има готовност да разположи още войски в Косово

"Турция демонстрира конструктивна позиция и призовава страните към сдържаност за разрешаване чрез диалог на неотдавнашните събития в приятелската и братска северна част на Косово, които вредят на регионалната сигурност и стабилност", се казва в изявлението.

"След събитията в Косово към Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол (Италия) беше придаден като резервна единица команден батальон, свързан с нашето командване на 65-а механизирана пехотна бригада (Люлебургаз), който преди това беше разпределен към силите на НАТО в Косово. Започнала е необходимата подготовка за прехвърлянето му."

Миротворци от НАТО издигнаха бариери в град в Косово

БГНЕС припомня, че според съобщение на Министерството на отбраната на България, на 4 и 5 юни 2023 г. през ГКПП Капитан Андреево през територията на страната по републиканската пътна мрежа се очаква да преминат личен състав и техника на въоръжените сили на Република Турция за присъединяване към стабилизиращите сили на НАТО в Косово (Kosovo forces KFOR). Личният състав и техниката на ВС на Република Турция ще напуснат територията на България през ГКПП Гюешево.

Както Сърбия, така и Косово са подложени на международен натиск за разрешаване на последната от дълга поредица кризи между доминираното от етнически албанци правителство на Косово и етническите сърби, които са мнозинство в северната част на страната.

Насилието избухна тази седмица, след като косовските власти, подкрепени от специални полицейски части, инсталираха етнически албански кметове в офиси в северните общини. Кметовете бяха избрани при избирателна активност от едва 3,5 %, след като сърбите бойкотираха местните избори.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм