НАТО има готовност да разположи още войски в Косово, за да потуши насилието в етнически поляризираната северна част на страната. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при пристигането си в Осло за неформална среща на ръководителите на външните ведомства на страните членки на съюза. Той определи насилието срещу войските на НАТО като напълно неприемливо и каза, че съюзниците подготвят още сили, в случай че Алианса трябва да изпрати допълнителни подкрепления в региона. 

Миротворци от НАТО издигнаха бариери в град в Косово

За да гарантираме, че разполагаме със силите, от които се нуждаем по всяко време, решихме да разгърнем нашия оперативен резерв, каза Йенс Столтенберг. Той подчерта, че пристигането на допълнителни войници не означава отказ от мирно уреждане на конфликта.

Макрон: Косово носи отговорност за напрежението в страната

"Първите допълнителни 700 военнослужещи са на път. Но разбира се, това не означава, че се отказваме от политическо решение. Нашето послание както към Сърбия, така и към Косово е, че те трябва да участват добросъвестно в диалога, подпомаган от ЕС. Това е единственият път към мира, но в същото време НАТО носи отговорността да гарантира стабилността в Косово и това е причината, поради която сме там от много години и защо сега увеличаваме присъствието си в региона", посочи Столтенберг.

Ескалация в Косово: Ранени войници, арести, палки и батални сцени (видео и снимки)

Припомняме, че ескалацията на напрежението между Белград и Прищина започна в петък, когато сърбите в Северно Косово се опитаха да попречат на наскоро избраните косовски  кметове от албански произхoд да влязат в общинските сгради и да поемат задълженията си.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм