От днес, 31 март, България и Румъния стават членки на Шенгенското пространство, но само по въздух и вода. Отпадат граничните проверки по въздушните и морските граници с останалите държави от Шенген.

Кои държави са в Шенген?

Всички страни - членки на ЕС, с изключение на Кипър и Ирландия. Пространството за свободно движение включва и страните - членове на Европейската асоциация за свободна търговия- Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Пътуване до страна в Шенген

Хората, които желаят да пътуват до държава в Шенгенското пространство, няма да преминават граничен контрол на летищата. С отпадането на контрола няма да бъде необходимо да се предоставя международен паспорт.

Пътниците, които отиват към държава извън пространството, ще преминават през паспортна проверка, както е било и досега.

Пристигане в страна от Шенген

Документите на пътниците от България няма да бъдат проверявани на летището, в което кацат, те ще бъдат насочени направо към зоната за получаване на багажа и изход от летището.

Ако обаче летят транзит за страна извън Шенген, те ще трябва да предоставят документите си за проверка преди да напуснат шенгенското пространство.

Пристигане от държава-членка на Шенген

Личните документи на гражданите, които пристигат от държави в Шенген, няма да бъдат проверявани.

 Процедурата за гранична проверка преди получаването на регистрирания багаж остава непроменена за пътниците, които пристигат извън Шенгенското пространство.

Какво става с багажа?

Пристигащите от държави от Шенген направо ще бъдат насочени към получаване на багажа и изхода от летището, но при заминаване независимо от дестинацията проверката на багажа остава. Ръчният багаж също се проверява, както и досега, заедно с физическата проверка на самия пътник.

Проверка на бордните карти

Процедурата за проверка на бордните карти остава същата. Достъпът до зоната за заминаване ще се осъществява чрез проверка на бордните карти, преди да се премине към проверката за забранени предмети при пътниците и в ръчния багаж. На летище “София” вече се извършва чекиране на бордните карти и чрез машини.

Пътуване с дете

Родител, който пътува с детето си без другия родител, няма да се налага да представя нотариално заверена декларация за съгласие детето да пътува в чужбина, но детето трябва да има задължително международен паспорт, който е форма на съгласие между двамата родители.

Държави в Шенген, в които може да има вътрешни проверки

Шенгенският кодекс позволява възстановяването на граничните проверки по вътрешните шенгенски граници, но само временно или като крайна мярка. Сега 8 от 27-те държави прилагат такива проверки: Германия с Полша, Чехия, Австрия и Швейцария, Австрия с Чехия, Словения, Унгария и Словакия, Италия със Словения, Словения с Хърватия и с Унгария, Дания с Германия, Норвегия по всички фериботни връзки с шенгенски държави, Швеция и Франция извършват гранични проверки по всичките си граници.

Как се пътува от и до Великобритания?

От 31 март 2024 г. няма да има промяна за пътуващите

Влизане в Шенген по вода

Пасажерите, които идват от страна в Шенген няма да подлежат на проверка на документите, но ако идват от трета страна ще подлежат на гранична проверка.

Яхтите, идващи от шенгенско пристанище, без да са спирали на пристанище от трета страна, ще могат да акостират на яхтено пристанище, без ГКПП.

България ще издава ли шенгенски визи?

България ще издава шенгенски визи за чужденци от трети страни. Това означава, че ако чужденец пристигне в България с такава виза, ще може да пътува из цялото шенгенско пространство свободно. Изключение са гражданите на Руската федерация.

Автор: Елиза Дечева, стажант-репортер в Дарик