Дванадесет години. Толкова време отне на България и Румъния да влязат в Шенгенското пространство. Засега обаче приемът ще бъде само по въздух и вода, съобщи "Свободна Европа".

Какво означава това на практика?

Полетите от и до България след март 2024 г. ще бъдат различни. След тази дата страната става член на Шенгенското пространство и с това ще отпадне паспортната проверка при пътуване със самолет в рамките на почти цяла Европа.

България и Румъния бяха приети в Шенгенското пространство с решение на Съвета на Европейския съюз на 30 декември 2023 г. - 12 години, след първото потвърждение от Европейската комисия, че двете страни изпълняват критериите. Засега обаче ще се отворят границите само по въздух и вода. По суша граничният контрол остава в сила.

Австрия и Нидерландия блокираха приемането на България в Шенген преди година, като това беше поредното отлагане на пълноправното членство на София и Букурещ. През декември 2023 г. и двете страни оттеглиха ветото си, но Австрия постави условия за премахване на контрола и на сухопътните граници.

Какви са те и какво на практика означава приемането на България в Шенген?

Член ли е България на Шенген

Засега граничният контрол на сухопътните граници в България и Румъния остава, но двете страни са приети за страни членки на Шенген.

С решението си от 30 декември 2023 г. Съветът на Европейския съюз одобрява "пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген в Република България и в Румъния". В него се посочва, че условията за това и в двете държави са изпълнени.

Така Румъния и България стават пълноправни членки на Шенгенското пространство. В решението обаче пише, че първоначално ще бъдат отворени въздушните и морските граници - от 31 март 2024 г., а впоследствие и сухопътните.

Това решение не е прецедент. Самата Австрия, която блокираше присъединяването на България и Румъния към Шенген, също се присъединява към пространството поетапно. Тя подписва Шенгенското споразумение през 1995 г. Проверките при полети обаче са премахнати две години по-късно, а граничните проверки по суша - постепенно след това.

По същия начин паспортните проверки в България, когато се пътува към и от друга страна членка на Шенген, ще отпаднат първоначално на четирите международни летища - София, Пловдив, Бургас и Варна, както и на пристанищата във Варна и в Бургас.

Пристанища има и на река Дунав, но все още не е ясно дали те също влизат в отпадането на граничния режим.

Откога България влиза в Шенген

България и Румъния ще се присъединят към Шенгенското пространство през март 2024 г. В решението на Съвета пише, че това ще се случи на 31 март, като срокът зависи от сезонната промяна на графика на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). На 24 март авиокомпаниите въвеждат лятното си разписание.

Засега няма конкретна дата, на която страната трябва да бъде приета и по суша. С допълнително споразумение между България, Румъния и Австрия обаче се поема ангажимент за обсъждане през 2024 г. на дата за премахване на проверките по сухопътните граници.

Бъдещата дата обаче е обвързана с изпълняването на поставените в документа условия.

Какво ще се промени на въздушните граници

Според Кодекса на шенгенските граници гражданите, които пътуват към и от страни членки на Шенгенкото пространство, не подлежат на паспортен контрол.

От март България ще трябва да гарантира, че летищният оператор разделя потоците от пътници - на такива за вътрешни полети и такива, пътуващи от и до трети страни, например Турция или Великобритания. При тях документите на пътниците ще бъдат проверявани както досега - на входа на летището, от което се тръгва, и на изхода на летището, на което се пристига.

При полети с прекачване до трети страни, при които първоначално се преминава през страна от Шенген, проверката се извършва на входа или на изхода на Шенген, както и в третата страна.

Ето пример - ако човек лети от София до Тирана с прекачване в Рим, паспортна проверка ще има преди качването на втория полет в Рим, както и при пристигането в Тирана.

Какво ще се промени на морските граници

От правителството все още не са уточнили по какъв начин ще повлияе Шенген на морските граници на България. В Кодекса на шенгенските граници е записано, че в случаите, в които корабът не напуска границите на Шенген, на хората, намиращи се на борда, "не се извършват системни гранични проверки".

При товарните кораби, които преминават през едно или повече пристанища в Шенген и нямат спирки в трети страни, също не се извършват проверки.

Единственият случай, в който проверки се извършват, е, когато има основателни опасения за вътрешната сигурност на страната.

Какви са условията на Австрия за отваряне на сухопътните граници

Поставените пет условия в допълнителното споразумение между Австрия, Румъния и България са свързани със засилването на външните граници на Шенген. Тяхната основна цел е намаляването на мигрантския поток към Западна Европа. Именно това беше една от причините Австрия да блокира членството на България и Румъния досега.

Според подписаното споразумение присъствието на европейската гранична служба "Фронтекс" на българо-турската и на българо-сръбската граница трябва да бъде увеличено. За засилване на контрола на външните граници както на Румъния, така и на България ще бъде отпусната и финансова подкрепа от Европейската комисия.

Освен това трябва да се засилят проверките на границите между България и Румъния и Румъния и Унгария, като целта е отново намаляването на мигрантския поток към Западна Европа. Друго условие е "бързо и усърдно" прилагане на Дъблинския регламент. Това условие стана повод за спекулации, че България трябва да приема повече бежанци от Западна Европа.

Регламентът казва, че търсещите убежище не могат да избират страната, в която да им бъде предоставена защита. Това се случва в държавата от ЕС, в която те са регистрирани първоначално. Тоест България трябва да съдейства за връщане на бежанците, които са били регистрирани на нейна територия и след това са заминали за друга европейска държава. Това споразумение е в сила от години.

Друго условие на Австрия е разполагането на съветници по документите за съответните полети на летища в България и Румъния, както и извършването на проверки на място при пристигане в Австрия, като те не би трябвало да са редовни.

Какво е Шенген

Шенгенското пространство позволява на повече от 400 милиона души да пътуват свободно между държавите членки, без да преминават през граничен контрол. To е създадено през 1985 г. като проект на пет държави от ЕС - Франция, Германия, Белгия, Нидерландия и Люксембург.

Да бъдеш част от зона без контрол на вътрешните граници означава, че държавите:

  • не извършват проверки на вътрешните си граници, освен в случаи на специфични заплахи
  • извършват хармонизиран контрол по външните си граници въз основа на ясно определени критерии

Към момента Шенген обхваща над 4 милиона квадратни километра с население от почти 420 милиона души и включва 27 държави. Сред тях са 23 от 27-те държави членки на Европейския съюз, както и всички членове на Европейската асоциация за свободна търговия - Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

След приемането на България и Румъния единствените страни членки на ЕС, които засега остават извън Шенген, ще са Кипър и Ирландия.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм