"Не сме чули "не" за сухопътните граници, чухме "да" за частичното приемане в Шенген, това е стъпка напред, сериозен успех. Продължаваме да се опитваме в най-скоро време да влезем и сухопътно. Решението на Австрия е политическо", заяви пред БНТ гл. комисар Антон Златанов, директор на ГД "Гранична полиция".

По думите му вече е започнала организация по летищата във връзка с промяната на статута на България. Според комисар Златанов всички изисквания на Австрия се изпълняват и в момента.

"Засилваме операциите по сухопътните граници - българо-турска и българо-сръбска. Изпращат се сили от Фронтекс. Австрия е държава член, тя не може да диктува сама правила и да казва на Фронтекс колко човека да изпрати в България", допълни гл. комисар Антон Златанов.

Към днешна дата мигрантският натиск е нисък, подчерта той.

"Бройката на нелегалните мигранти в Австрия без регистрация от 123 000 спадна на 46 хиляди души. Тяхното изискване е те да спаднат около 90 хиляди. Проблемът с мигрантите в Европа не е балканският път. През него минават около 15%, като това са данни на европейските държави, а не наши. Основният проблем, който имат в Западна Европа, е от централноевропейския път по море през Гърция и Италия, където минават около 70 процента от мигрантите", каза още гл. комисар Антон Златанов.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм