„Много е жалко и отвратително, че на индивиди от биологичния вид човек може да им хрумне такава гавра, защото знаят, че това ще се хареса. Това говори за изключителен примитивен психичен строй“.

Това коментира пред bTV психиатърът Цветеслава Гълъбова след скандалния клип, който беше заснет в Пловдив.

Гавра с болно момче: Нашумели инфлуенсъри накараха момче със СОП да се прави на куче в пловдивски мол

„Бързата известност е фундаментът на ТикТок културата, която заля целия Запад. Само преди няколко месеца в САЩ излезе много сериозен доклад за моделирането на съдържанието в ТикТок, което е китайско приложение. Според доклада, ако в Китай влезете във въпросното приложение, ще гледате спорт, за децата излиза наука и изкуство. Вечер се изключва и може да се използва 40 минути на ден", коментира Кристиян Шкварек, представител на европейските консерватори и реформисти.

"Същото приложение в Европа бълва помия и всичко, което е пошло и деградиращо. В документа се посочва, че като част от политиката на китайската държава, децата в Америка и Европа нарочно се облъчват с абсолютна помия, докато в Китай се възпитават само в добри неща. Имаме и Ютуб, и Фейсбук. Тези приложения създават култура на бърза и лесна известност през помията”, посочи Шкварек.

Прокуратурата се самосезира за гаврата с момче със СОП

„Това се прави с цел да се изгладят мозъчните гънки и интересите да се сведат до това, което виждаме. Тук не говорим за интереси в други сфери. Погледнете какво се качва – нещо изключително пошло и мерзко. Не възпитава нищо, а стимулира най-низките страсти, които може да има в човек и ги възкачва на пиедестал. Децата вървят по този път и не могат да бъдат извадени от тази реалност“, допълни Цветеслава Гълъбова.

„Целта е само пазарна, ако говорим за Фейсбук и Ютуб. Колкото повече помия се излее и колкото повече помия има, това са толкова повече реклами. Ако говорим за ТикТок, политиката е държавна. Според друг доклад най-желаните професии за децата в Китай са астронавт, артист, спортист, учител. При същото проучване, проведено в САЩ, на първо място са инфлуенсър, ютубър – това, което те прави бързо и лесно известен, без да има никаква стойност“, посочи Шкварек.

Глобиха TikTok с 15,9 млн. долара във Великобритания

„Проследявайки публичното поведение на хората от клипа, става въпрос за хора с много сериозна личностна патология, за психопати. Не са психично болни. На тях едно задържане не може да се отрази. Те не зачитат закона и могат да правят каквото си искат. Задържането по никакъв начин няма да се отрази. Говорим за психопати, а българското общество в голяма степен се психопатизира. Много хора живеят с чувството, че са над закона и не желаят да го спазват. Ако само режем върховете на проблемите, няма да ги разрешим“, коментира психиатърът.

Китай нападна САЩ заради забраната на TikTok за федерални устройства

„Съществува цяла мрежа от организации, която се занимава с това да изобличава такъв тип случаи и вече виждам как може да излязат със становище, че реакциите са проява на хомофобска и трансфобска атака срещу Емили, който е мъж“, посочи още Кристиян Шкварек.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм