Въвеждане на възможност за генерична замяна на лекарства, създаване на условия за възстановяване на производствената дейност в аптеките, засилване на контрола по предписването на лекарствените продукти, географски и демографски критерии при откриването на аптеки, както и мораториум да се отварят там, където вече има достатъчно - това са част от решенията за преодоляване на недостига на лекарства, които предлагат от Българския фармацевтичен съюз.

Достът до лекарства означава да намериш необходимото лекарство в точното време на правилното място и на достъпна цена. Голяма част от проблемите са в производствената и логистичната част, както и неконтролираният паралелен експорт в условията на недостиг, обясни главният секретар на БФС Светослав Крумов. По думите му част от решенията е въвеждането на реална забрана за вертикална интеграция, включително чрез свързани лица.

Всички аптеки трябва да имат равен достъп до наличностите, а той зависи от това дали има конкурентна дистрибуторска мрежа, която е пряко свързана с вертикалната интеграция. 

Много от аптеките отказват да предлагат лекарствата, заплащани на 100% от НЗОК, защото за тях нямат право на надценка и отпращат пациента, на когото се казва, че нямат търсения от него медикамент, разказа още той.

Регламентацията на аптечната дейност е оскъдна, смятат от БФС. Тя е описана сама в един член от Закона за лекарствените продукти, каза още Светослав Крумов и добави, че е необходим отделен закон.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм