Държавната агенция „Национална сигурност“ е засякла нерегламентиран износ зад граница на лекарства, които са дефицитни у нас. Повод за доклада е изпратено запитване от председателя на здравната комисия Костадин Ангелов във връзка със справка на липсващи медикаменти, съобщават от bTV.

В доклада се посочва, че направена промяна през 2022 г. в електронната система за проследяване на лекарствата у нас - СЕСПА, е разработена в интерес на търговците за сметка на българския пациент.

Става дума за лекарства, предписвани при епилепсии и тревожни състояния, диабет и хипертония.

В анализът още се посочват и конкретни дружества, които са извършвали износ на лекарства, включени в забранителния списък. По случая е информирана и прокуратурата.

„Това води до облагодетелстване на законни схеми свързани с източване на публични средства от бюджета на НЗОК, анализът на резултатите от проверките установява, че повечето сделки между търговците на едро в страната са извършени с участието на частни дружества извършващи вътреобщностни доставки в ЕС на лекарствени продукти незаконно придобити  от аптеки или лечебни заведения“, обясни Костадин Ангелов, който е председател на здравна комисия в НС.

„Винаги сме казвали, че ако някой нарушава закона, трябва да бъде наказан максимално бързо и справедливо - няма никакво значение кой е той", коментира доклада на ДАНС за незаконния износ на дефицитни медикаменти премиерът акад. Николай Денков.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм