Коронацията на Чарлз Трети наближава, а с нея и планираните събития и традициите, свързани с първата коронация на британски монарх от 1953 г., пише БТА. Ето как ще протече церемонията и какви традиции съществуват:

“Имам нужда от теб през цялото време”. Радио любител хваща интимни разговори на Чарлз и Камила

5 май 2023 г.

Лондон и Уиндзор ще се подготвят за паради и улични празненства. Очаква се големи тълпи да се стекат в центъра на Лондон по този повод. Планирано е затваряне на пътища в централната част на столицата през целия уикенд. Метрото и жп транспортът ще се движат нормално с някои промени в маршрутите и часовете на автобусите. Общественият транспорт вероятно ще бъде по-натоварен.

От 1949 г. до днес: Как се е променил крал Чарлз III през годините

6 май 2023 г.

Първата коронация от 70 години насам ще се проведе в Уестминстърското абатство. Очаква се да има тълпи от хора около двореца Уайтхол и Бъкингамския дворец. Районите, от които желаещите ще могат да наблюдават събитието, ще бъдат отворени от шест часа сутринта местно време в събота, предаде британското издание Би Би Си. Кралското шествие от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство ще се проведе преди самата коронация, която започва в 11 часа.

„Каквото и да означава „влюбен“... и още запомнящи се цитати на Чарлз (снимки)

След това е планирано шествието обратно към Бъкингамския дворец, а следобед кралят и кралицата ще поздравят събралата се тълпа от балкона на двореца.

7 май 2023 г.

Коронацията ще бъде отпразнувана с така наречения „голям обяд“ по случая. Общности от цялото Обединено кралство са поканени да споделят забавни моменти и заедно да се насладят на вкусна храна. В 20 часа ще започне и празничен концерт, на който посетителите ще се радват на разнообразното културно наследство на Великобритания с музика, театър и танци. Като част от шоуто различни известни места из острова ще бъдат осветени с прожектори, лазери и демонстрации с дронове и светлина.

Кралският оркестър на Чарлз III за първи път в България с грандиозен концерт

Любопитен факт е, че въпреки добрите отношения между САЩ и Великобритания нито един американски президент не е присъствал на кралска коронация. Дали това е знак за скрита враждебност между двете страни или нещо далеч по-обикновено?

Той бе поканен, каза Белият дом пред Би Би Си. В телефонен разговор с краля обаче президентът е заявил, че ще изпрати съпругата си, първата дама Джил Байдън, както и дипломатическа делегация.

Коронацията на крал Чарлз: Малко известни факти за церемонията

Белият дом не назова причина за отсъствието на Байдън, но каза, че президентът е „изразил желанието си да се срещне с краля на Великобритания по-късно“. Представителят на Консервативната партия Боб Сили заяви пред изданието „Телеграф“, че според него Байдън реагира „доста небрежно“ като изпуска „събитие, на което човек може да присъства веднъж в живота“. Ръсел Мейерс, редактор в „Дейли мейл“, каза пред „Скай нюз“, че отсъствието на президента се дължи на това, че той "твърдо се гордее с ирландските си корени, с ирландско-американските си корени".

Историците обаче казват, че причината далеч не е толкова политическа, а всъщност е вековна традиция американските президенти да пропускат коронацията. „Не смятам, че е пренебрежително от страна на Байдън“, заяви Лаура Биърс, професор по история в Американския университет. Според нея това няма нищо общо с лоши чувства спрямо Великобритания. Той няма да отиде, тъй като нито един американски президент никога не е присъствал на коронация, защо да го прави той, твърди Биърс.

Крал Чарлз III присъди почетни отличия на двама български граждани

Тя отбеляза, че преди управлението на кралица Виктория отношенията между Великобритания и САЩ до голяма степен били неприятелски след Американската революция и войната през 1812 г. Възкачването на кралица Виктория на престола поставя началото на нова ера на приятелски отношения между двете страни, но дори тогава президентът Мартин Ван Бюрън не присъствал на церемонията.

Според историците тогава пътуването през океана е било прекалено трудно и присъстването на коронацията „не е било практично, а след това просто станало традиция“ американският президент да пропуска събитието. Пътуването през Атлантическия океан по въздух започнало едва през 1939 г., три години след коронацията на крал Джордж Шести.

Меган Маркъл няма да присъства на коронацията на крал Чарлз Трети

Елизабет и Айзенхауер

Втората световна война отбелязва повратна точка в дипломатическите отношения между САЩ и Обединеното кралство, смятат историци. По време на войната крал Джордж Шести и дъщеря му, тогавашната принцеса Елизабет, развили отношения с Дуайт Айзенхауер, който служил в Лондон като върховен главнокомандващ на съюзническите сили и ръководел операция "Овърлорд" – една от основните фази на бойните действия на Западния фронт. Айзенхауер е избран за 34-ия президент на САЩ само месеци след като Джордж Шести починал и кралица Елизабет Втора наследила трона.

Историкът Сам Едуардс отбелязва, че по това време САЩ са замесени в Корейската война и Вашингтон се нуждаел от президента Айзенхауер. Отсъствието му на коронацията не попречило на отношенията му с Обединеното кралство или пък с кралското семейство. През октомври 1957 г. САЩ посреща кралица Елизабет Втора на първото ѝ официално държавно посещение като монарх. Две години по-късно кралицата приема Айзенхауер и семейството му за по-малко официално посещение в кралското имение Балморал.

„Страстен градинар“. Силуетът на Крал Чарлз сред цветя замени Елизабет II на пощенски марки

Като най-дълго служилия монарх на Великобритания кралица Елизабет Втора управлява по времето на 14 американски президенти и по време на мандатите им се среща с всички тях с изключение на един – Линдън Джонсън.

Въпреки че изглежда е решил да не нарушава традицията, президентът Байдън вече прие поканата на крал Чарлз за държавно посещение, макар да няма определена дата за това все още. Според историка Едуардс присъствието на коронацията няма да е проблем, тъй като то "е само една част от пъзела на съвременните трансатлантически отношения“.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм