„При пациенти, преболедували COVID-19, се забелязва сериозна декомпенсация при сърдечните заболявания. Препоръчвам хората да следят и контролират кръвното си налягане и при болка в гърдите, да потърсят възможно най-бързо консултация с кардиолог“. Това предупреди в предаването на Дарик радио „Най-добрите болници и лекари“ Д-р Теофил Груев от „Медлайн Клиник“.

Другите симптоми, върху които трябва да се обърне внимание, са задухът през нощта и подуването на глезените. Вече е доказано, че с по-голям риск за усложнения по време на коронавирусната инфекция, са хората със затлъстяване и диабет.

Отливът на пациенти, породен от страха в момента, се забелязва и в кардиологичното отделение на „Медлайн Клиник“, потвърди Д-р Груев. Той обясни, че хората с такива проблеми, рискуват повече живота си, ако чакат до последния момент, за да потърсят лекарска помощ. При приема на пациенти се прави бърз тест, но нерядко заразени се оказват с отрицателен резултат, а развиват всички симптоми. След по-щателен преглед става ясно, че имат COVID, коментира специалистът.

Най-големият враг на всички сърдечно-съдови заболявания, е обездвижването. Съветите на Д-р Груев са никой да не изключва спортни занимания и разходки на открито в ежедневния си режим, при спазване на дистанция и всички противоепидемични мерки. По отношение на ваксината срещу коронавирус, кардиологът е категоричен, че тя ще спаси света от пандемията. Самият той също потвърди, че ще се ваксинира.

Специализираното предаване "Най-добрите болници и лекари" се излъчва в кампания на Дарик радио за Пловдив и Южна България.

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров

Асистент продукция и водещ: Галина Георгиева