От европейските банки през февруари, както и през последните пет месеца, са изтеглени рекордни суми депозити.

Какви са опциите за тези пари? Накъде да бъдат насочени, така че да не пострадат от обезценяването, което носи инфлацията? 

Да купя ли ново жилище през 2023 г.?

Земеделска земя

Справка на Darik Business Review показва, че в последните 10 години цената на нивите, т.е. на редовно обработваемите земи, е скочила със 188%. Ръстът само за 2021 г., откогато са последните данни, възлиза на 14.3%.

Земите, отдавани под аренда, носят и допълнителна доходност от средните за страната 4.5%.

Новият сайт за сравняване на цени: Най-ниска цена не означава най-изгодна

Въпреки че земята у нас вече не е най-евтината в ЕС, тя е сред активите, които в дългосрочен план се отплащат добре на собствениците си.

В България тя се категоризира в 10 категории, като земите с най-високо качество са от първа и втора категория, а с най-ниско – от девета и десета категория.

Злато

Благородният метал е сред добре представящите се активи в несигурни времена, рецесия и инфлация. Между 1970 и 1980 г. доходността от златото е в пъти по-добра от тази на който и да е от популярните активи (акции, облигации или стандартното портфолио 60/40).

Плащаме за храна колкото германците, но с 4 пъти по-ниска заплата

Миналата година е едно от малкото изключения, но пък това е използвано от централните банки по света, за да придобият рекордни количества злато.

От началото на 2023 г. металът поскъпва с близо 8%. Разбира се, минали резултати не могат да гарантират бъдеща доходност.

Произведения на изкуството

Част от парите на богаташите са инвестирани именно в произведения на изкуството. Те не са бързоликвиден актив, който можем да продадем лесно, но вече има варианти.

Жилищните кредити нарастват с 18%, потребителските – с 12,3%

Например, едно от най-големите управляващи дружества у нас управлява фонд, който влага средствата си в картини, които след това успешно реализира на аукциони, вечери и други събития.

Имоти

Недвижимите имоти са втората най-популярна инвестиция у нас, ако смятаме депозитите за инвестиционна алтернатива. Доходността от имоти в последните 12 месеца в шестте големи града на страната е между 11 и 15%, показват данни на НСИ.

Колко ще бъде минималната заплата от догодина?

Високите цени и стартиралото поевтиняване може да насочат част от инвеститорите към алтернативни опции, като краудфъндинг платформи за недвижими имоти.

При тях за проект се набира точно определена сума от голяма група от хора. Минималната инвестиция започва от 100 евро.

Нестандартни инвестиции

Тези вложения включват луксозни часовници, колекционерски карти, фланелки, ретро коли, уиски, вино, редки Lego конструктори и други.

8 онлайн бизнес идеи, които генерират устойчиви приходи

Често от тях носят доста по-голяма възвръщаемост от традиционните инвестиционни активи, като злато, акции, облигации, фондове и т.н.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм