Три са възможните сценарии за минималната работната заплата от следващата година, според експертите на КНСБ. Според прогнозите възможният размер на минималното възнаграждение за догодина е от  924 до малко над 1000 лева.

Изчисленията са направени на базата на приетия от парламента автоматичен механизъм за определянето на минималната заплата като 50% от средната брутна за страната.

Минимална заплата 940 лева: Работодатели и синдикати са на различни мнения

Оптимистична, реалистична и песимистична – това са трите прогнози на Института за социални и синдикални изследвания и обучение към КНСБ за размера на минималното възнаграждение от следващата година.  

Формулата, на която се стъпва за изчисление, взима последните 2 тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата. Всяка следваща календарна година размерът на минималното възнаграждение ще се определя до 1 септември на текущата.

НАП проверява българи с имоти в Дубай

Оптимистичната прогноза се базира на нарастването на средната работна заплата за последните 12 месеца през 2022 г.

При песимистичната прогноза се залага на определен спад с половин процент на средното възнаграждение за първото тримесечие и ръст от процент и половина за второто.

Кабинетът одобри увеличението на командировъчните в страната и чужбина

При реалистичния вариант от КНСБ условно приемат нарастване на средната заплата през първото и второто тримесечие със съответно 4% и 5%.

Преди дни финансовото министерство обяви, че се предвижда минималната заплата догодина да достигне 940 лева.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм