Минималната работна заплата да достигне 940 лева на месец от догодина, предвижда проектобюджетът, който ще бъде предложен на следващия парламент от служебния кабинет.  Според тригодишната средносрочна прогноза на финансовото министерство през 2025 година минималното възнаграждение трябва да се увеличи до 1038 лева, а година по-късно до 1128 лева.

Синдикатите и работодателите разглеждат изнесеното предложение като възможно и невъзможно.

Профсъюзите заявиха, че вдигането на минималното възнаграждение е стъпка в правилната посока, но го определиха  като „скромно”. Според бизнеса това „агресивно” вдигане на заплатите, както и подготвяните данъчни промени са атака към тях. Те  предупредиха, че тези действия биха довели до ръст на цената на услуги и стоки, а също и до увеличаване на инфлацията.

Без данъчни облекчения, по-сурови глоби и контрол над длъжниците: Какво предвижда МФ?

Увеличението на минималната работна заплата ще повлияе на цели сектори като туризъм, хотелиерство, ресторантьорство, търговия, лека промишленост, отчасти транспорт, земеделие и строителство, където между 70-80% от назначените са с минимално възнаграждение. Доц. д-р Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българска стопанска камара се позова на данни на „Евростат”, според които България и в момента е държавата с най-висок темп на повишение на разходите за труд, като страна ни изпревара дори средното европейско ниво.

А увеличението на минималното възнаграждение ще доведе и до ръст на цените на стоките и услугите, както и на инфлацията.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” уточни, че очевидно изчисленията на финансовото министерство стъпват на промените в Кодекса на труда, според които минималното възнаграждение трябва да е 50% от средното за страната. Проблем по думите ѝ е, че заложеният ръст е „скромен”, но още по-голям проблем е, че увеличение на минималната работна заплата за тази година не е предвидено.

Фалирала ли е държавата - какво всъщност пише в доклада на Министерство на финансите?

Заради това синдикатите адресират исканията си към служебния кабинет, изпратени са писма, в които се разяснява, че е невъзможно със сегашните възнаграждения хората да оцеляват.

За пакета от законови промени, свързани с данъците, доц. Щерьо Ножаров коментира, че планираният данък свръхпечалба няма да реши проблемите на следващия бюджет. По думите му темпа на икономически растеж за тази година ще е около 1,5%, а през следващата ще е около 2,5 на сто. Ножаров уточни, че при този нисък икономически растеж голяма част от средствата на фирмите за инвестиции и подмяна на амортизационно оборудване ще бъдат иззети, като има риск темпът на икономически растеж да слезе до нулево ниво.

Ножаров уточни, че 70% от държавите в Европейския съюз ползват данъчни отстъпки. Той не се съгласи и с увеличението на тол таксите, като попита какво предоставя държавата срещу тях, след като в страната ни няма нито една магистрала, спрямо западните разбирания.

Все повече българи бързат да се пенсионират

Ваня Григорова изтъкна, че от КТ „Подкрепа” още в началото са били против данъчното облекчение за ресторантьорите, тъй като то не е облекчило домакинствата.

За свръхпечалбите, Григорова коментира, че тези действия са закъснели. По думите ѝ е пропусната една политическа, много нужда мярка за коригиране на пазара.

Ваня Григорова допълни, че данък „свръхпечалба” е необходим, но не решава генералният проблем с данъчната система. По думите ѝ това е добра стъпка към определяне на втора ставка за данък печалба за част от секторите или предприятията.

Според доц. Ножаров, ако продължават политиките на предишното правителство бюджетът трябва да е с дефицит от 7 до 9%, което е  над 15  млрд. лв.  Според него вдигането на минималното възнаграждение  е част от проблема.

Икономическия съветник в Стопанската камара допълни, че е време синдикатите и работодателите да накарат правителството да говори за икономическа политика, свързана с доходите.

НАП пусна предварително попълнените данъчни декларации

По думите му така много малък процент от хората ще останат да работят с минимално възнаграждение, тъй като в момента всеки 5-ти у нас получава минимална работна заплата.

Още по темата очаквайте по-късно в предаването "Денят".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм