Кабинетът одобри увеличението на командировъчните в страната и чужбина. Минималният размер на дневните пари се вдига от 20 на 40 лева.

Вчера промяната беше обсъдена на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, като беше постигнато принципно съгласие, но с резерви от страна на работодателските организации. Една от резервите е възможността по преценка процентът на увеличението да може да се вдигне с до 200 на сто. Друга съществена промяна е заповедта за командировка да бъде издадена в електронен вид, според възможностите на съответното предприятие. Сред промените е и начинът на отчитането на разходите при ползване на личен автомобил от страна на командированото лице.

МС одобри финансиране от 32 млн. лв за дейности по въпросите с миграционния натиск

От правителствената информационна служба уточниха, че промените имат за цел да отговорят на нуждите на работещите и на бизнеса и едновременно с това да се следват установените социални национални и европейски политики, отнасящи се до правата на командированите.

Размерите на дневните и квартирните пари са в сила от 2004 г. и не са променяни до момента.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм