Община Бургас благодари на своите партньори, заедно с които подготви програмата за честване на националния празник 3 март. Тя стартира още на 2 март. Тогава 20 пенсионерски състава ще се изявят в концерт, който ще се проведе в Културен дом НХК. В този ден ще бъдат открити фотографска и изложба на млади художници.

На 3 март Исторически, Археологически и Природонаучен музей ще посрещат посетители при вход свободен от 9 до 17 часа. От 10 до 17 часа с вход свободен ще работи и Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“.

В 12.00 часа на 3 март площад „Тройката“ ще се покрие със стотици танцьори, хванати на хоро. Всички фолклорни клубове в Бургас подкрепиха тази празнична инициатива.

За поредна година Община Бургас ще освети за националния празник Моста в бяло, зелено и червено. Часовете на традиционните ритуали, посветени на празника, както и останалите събития в програмата, можете да прочетете тук:

2 МАРТ  - ЧЕТВЪРТЪК

10:00 часа в Културен дом НХК

Празничен концерт, посветен на 3 март, с участието на 20 състава от

„Съюз на пенсионерите 2004“ – Бургас

16:30 часа в Исторически музей, ул. „Лермонтов“ 31

Фотодокументална изложба от църковния архив на храма в с. Факия, част от фонда на Общински исторически музей – Средец

18:00 часа - Дружество на бургаските художници, ул. „Александровска“ 22 - Изложба млади автори;

3 март - 09:00 до 14:00 часа в БХГ „Петко Задгорски“, изложба живописни творби и рисунки на Владимир Димитров – Майстора, при вход свободен;

От 09:00 часа от Морска гара – Бургас, по ул. „Булаир“, бул. „Демокрация“, бул. „Стефан Стамболов“, кв. „Ветрен“, гр. Българово, започва авто-мото поход „Българовско шествие 3 март“, организатор е Пламен Карашев;

10:30 часа на пл. „Атанас Сиреков“ - ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.

В 11:00 часа на пл. „Тройката“ ще има концерт „В сърцето се ражда тя – Свободата“. 

В 11:00 часа в Център за съвременно изкуство и библиотека – Бургас,

зала „Акад. Константин Петканов“, театър „Пан“ представя „Весели небивалици” – детско шоу. 

Отново в 11:00 часа , на руски паметник ще се състои тържествен ритуал по полагане на венци и цветя и отдаване на военни почести. и заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България от османско иго. 

Венци и цветя ще се положат на паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов (ул. „Лермонтов“ №15) и на Паметник на руския лазарет (Приморски парк). 

От 12:00 часа на пл. „Тройката“ започва голямото бургаско хоро с участието на оркестър „Жарава“ със солист – Александра Димитрова – Сашка и КБНХ „Чанове“, ФК „Лазур“, СНТ „Георгиев“, ШБГТ „Бургос“, ФТК „Пламък“, ФТК „Лукойл Нефтохимик“, ФТК „Бургас“, ТС „Златен пламък“, ФК „Гергьовче“, ФШ „Огин“, ТС „Бял Равнец“, ФТГ „Медено котле“, ТК „Миладина“, ШНТ „На хорото“, ТК „Генгер“, ТК „Чайка“, ФК „Цвете“, КБНТ „Аратлии“, ТК „Хоп и троп“, ТК „Крайморие“;

В 17:00 часа в център за съвременно изкуство и библиотека – Бургас, в Конферентна зала ще има прожекция на документалния филм „Бойните маршове на България“ на режисьора проф. Любомир Халачев. 

18:00 часа в Център за съвременно изкуство и библиотека – Бургас, в зала „Акад. Константин Петканов” прожекция на документални филм за България:„Небето над хълма“ по сценарий и режисура на Надя Тодорова; „Книга за хората“ – сценарий и режисура: Владислав Лаков „Непознати“ – сценарий и режисура: Камелия Петрова.