Над половин килограм златни и близо 3 кг сребърни накити откриха при две проверки на ГКПП „Капитан Андреево“ в първите дни на декември, съобщават от Агенция „Митници“.


При единия от случаите на пункта пристигнал автобус с турска регистрация, в който пътували шофьорът и 19 пътници от Турция за Румъния. При личен преглед на един от пътниците – турски гражданин, в джобовете на палтото, панталона и сакото му са открити изделия от жълт метал- пръстени, синджири, гривни, обици. Според експертизата от вещо лице изделията са от 14 и 22-каратово злато, част от тях употребявани, с общо тегло 622.65 грама на стойност 55 714 лева.


Другият случай е при проверка на товарен автомобил с турска регистрация, превозващ групажна стока от Турция през България за Германия са открити изделия от бял метал – 178 пръстена. Те били укрити в един от кашоните в товарното помещение. Според експертизата пръстените са сребърни, проба 925, с общо тегло 2998 грама на стойност 17 988 лева.


Контрабандно пренасяните златни и сребърни изделия са задържани. На пътника в автобуса и шофьора на камиона са съставени актове по Валутния закон.


От началото на годината до момента на ГКПП „Капитан Андреево“ митничарите са задържали близо 136 кг златни и сребърни изделия. През изминалия месец при проверка на автобус в два специално изградени тайника бяха открити рекордните за тази година близо 30 кг контрабандни сребърни изделия на стойност над 175 000 лева, припомнят от Агенция „Митници“.