Израелските сили за отбрана заявиха, че са открили в обширната система от тунели под Ивицата Газа доказателства за парични потоци между Иран и ислямистката организация "Хамас", предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Главният армейски говорител Даниел Хагари каза, че израелски войници са открили документи за финансови трансфери в периода 2014–2020 г. на обща стойност над 150 милиона долара от Иран към "Хамас" и нейния лидер в Ивицата Газа Яхия Синуар. 

Въоръжените сили на еврейската държава публикуваха снимки на няколко документа, както и снимки на пликове и пари в брой. Информацията не може да бъде независимо проверена.

"Това е още един пример за това как Иран изнася терор в Близкия изток", посочи Хагари. "Терорът, който Иран изнася и произвежда, е глобален проблем", се казва още в изявлението.

След Ислямската революция от 1979 г. Иран обяви Израел за свой заклет враг. Заедно с други милиции като "Хизбула" в Ливан и бунтовниците хуси в Йемен, "Хамас" е част от така наречената "Ос на съпротивата" -  мрежа от групи, които се борят срещу Израел и получават финансова и материална подкрепа от Техеран.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм