Радикалното палестинско движение "Хамас" е дало първи индикации за приемане на предложение за хуманитарна пауза във войната между него и Израел и относно размяна на заложници, държани в анклава срещу палестинци и в израелски затвори, заяви говорител на катарското министерство на външните работи, цитиран от световните агенции и БТА.

Ново споразумение за примирие и за освобождаване на заложници и за размяната им срещу затворници сега се проучва на базата на предложение, отправено по време на среща във Франция през уикенда между американски, израелски, катарски и египетски представители.

"Това предложение е било одобрено от израелската страна и ние сега имаме първо положително потвърждение от страна на "Хамас", заяви говорителят Маджид ал Ансари.

"Пътят, който трябва да бъде извървян, е много труден. Ние сме оптимисти, защото двете страни са риели обещанията, които ще доведат до следваща пауза. Ние се надяваме, че в идните две седмици, ние ще бъдем в състояние да споделим добри новини по случая", допълни говорителят.

Според израелските власти 132 заложници все още са държани в Газа. Смята се, че от тях 27 са мъртви.

"Хамас" спомена за получено предложение  за примирие в три фази, сред които пауза в боевете за шест седмици с евентуална възможност за удължаването й. През този период Израел трябва да освободи между 200-300 палестински затворници, които не са държани при строг режим за сигурност, в замяна на 35-40 заложници, държани в Газа, казва източници от "Хамас" и от Катар. 200-300 камиона с хуманитарна помощ могат също да влизат всеки ден в Газа през този период.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм