Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че е против възможна сделка за ново спиране на огъня в Газа и за освобождаване на заложниците "на всяка цена", написа снощи в. "Таймс ъф Израел", цитиран от ДПА и БТА.

"Имаме червени линии", изтъкна израелският лидер, като по този начин потвърди актуалността на предишни свои изказвания, че Израел няма да изтегли войските си от ивицата Газа и няма да освободи "хиляди терористи" от затворите си, за да гарантира сделка за заложниците.

Според израелския Канал 12 ръководителят на разузнавателната служба Мосад Давид Барнеа е информирал в понеделник министрите от военния кабинет за основните положения на възможно споразумение. То включва освобождаването на 35 жени, ранени, болни и възрастни заложници в рамките на първа фаза, при която боевете ще бъдат спрени за пет седмици.

Впоследствие ще има още една седмица спиране на огъня, при която преговарящите ще се опитат да освободят млади мъже и заложници, които "Хамас" нарича войници.

По-рано американският в. "Вашингтон пост" съобщи, че проектът за спиране на огъня, който е изготвен в Париж, предвижда, че всички цивилни, държани като заложници, ще бъдат освободени по време на шестседмичното спиране на огъня.

Според информация на американския всекидневник в замяна на всеки израелски заложник ще бъдат освобождавани по трима палестински затворници от израелски затвори. "Вашингтон пост" отбелязва, че не е ясно кои затворници ще бъдат освободени и кой ще определя това.

Към сряда вечерта палестинското ислямистко движение "Хамас" все още не е реагирало на проекта за споразумението за спиране на огъня, съобщава "Таймс ъф Израел". Очаква се "Хамас" да отговори чрез Катар.

При безпрецедентната си атака срещу Израел на 7 октомври миналата година "Хамас" отвлече около 240 души, които бяха отведени в ивицата Газа.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм