„За първи път всяка изравнителна сметка за парно е проблемна и казус. Не смогваме да обясним на хората защо ги карат да плащат по няколкостотин лева отгоре. Възможно е Топлофикация-София да не е изпълнила решението на Народното събрание за намаляване на ДДС за топло от 20% на 9%." Това заяви Мая Манолова, лидер на „Изправи се България“, пред министерството на енергетиката по време на протестната акция на партията „Антиспукела“.

"Затова и първото ни искане към служебния енергиен министър Росен Христов, който и тази седмица се заключи и скри в министерството, е да направи незабавна проверка на работата на топлинните счетоводители, които са на негово подчинение, и да огласи резултата. Така хората ще знаят на 14 септември колко ще плащат и дали ще има корекция в сметките им.“

Ситуацията с „Газпром“ „никак не е розова“, но преговорите са неизбежни (обзор)

Тя добави, че министър Христов трябва да настоява пред НАП да проверят колко ДДС е включено в изравнителните сметки на софиянци.  

„Ако НАП не направи проверка, на ход ще е прокуратурата да се произнесе дали е намалено наистина ДДС в сметките на Топлофикация-София. В офиса ни идват постоянно хора и питат дали да си плащат огромните си изравнителни сметките. След 14 септември Топлофикация-София ще започне принудителното им събиране", каза още Манолова.

Росен Христов се заключил в министерството, „за да не отговори на Мая Манолова“ (видео)

"След 2 октомври щу започнем кампанията си "Не плащай", когато ще предложим държавата да поеме увеличението в сметките на потребителите. Сега не можем да ги посъветваме да не ги плащат, защото утре частен съдебен изпълнител ще им почука на вратата“, поясни тя.

Според Манолова след 2 октомври с работещ парламент държавата няма да има оправдание да не поеме увеличението на сметките, за което няма да плащат редовите граждани.

Вторият проблем, свързан със 140 000 битови потребители на парно в София, за който Манолова сезира министър Христов, бе свързан с драстичния скок на сметките за отопление с природна газ.

Манолова: Възможно е „Булгаргаз“ да се превърне в КТБ

„Направихме изчисление на база миналогодишните сметки. Хората ще плащат с 260% повече през тази година. Настояваме държавата да поеме увеличението над 150 лв. на мегават/час за битовите потребители. Мярката да важи за училища, болници, детски градини, социални домове, църкви, манастири и пр., които няма да могат да си платят“, обясни Манолова.

Като трето искане към служебния енергиен министър Манолова обясни, че е свързано с издирването на държателя на златната акция на държавата в Лукойл Нефтохим, Красимир Първанов.

Тя изрази задоволство, че по предложението на „Изправи се България“, Топлофикация-София да бъде одържавена по схемата дълг срещу собственост вече се работи в министерството на енергетиката.

Избори 2022

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм