Утре посрещаме астрономическата есен с типично летни температури.

Очакваше се в неделя времето да се влоши почти над цялата страна, но последните обновления на синоптичните модели доведоха до промяна в предвижданията - в неделя времето ще се влоши, но само над западните райони на страната.

Днес, в събота и през по-голямата част от неделя ще бъде предимно слънчево и топло. В късния следобед и привечер в неделя се очаква да има валежи, които вероятно ще засегнат само западните райони на страната. Над централната и източната част на България не се очаква съществена промяна.

Развитието на високо налягане над Европейска Русия ще оказва влияние на времето у нас след неделя, и поради това плиткият циклон, който ще се придвижи на изток от района на Италия, няма да причини съществени проблеми в Източните Балкани и у нас.

Но в Босна и Херцеговина, както и в Сърбия, времето ще бъде лошо, с валежи от дъжд и гръмотевични бури.

Синоптичната комисия препоръчва да следите прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология в събота, когато ще има допълнителни данни за районите, които могат да бъдат засегнати от валежите.

През цялата друга седмица се очертава хубаво време, с малка вероятност за валежи, предимно в крайните южни райони и към края на седмицата, може би, по Черноморското крайбрежие. Тази прогноза ще се уточни допълнително.

Това, което знаем със сигурност, е, че днес, в събота и в неделя температурите ще бъдат типично летни, макар и на 23 септември да посрещаме астрономическата есен. От понеделник нататък температурите слабо ще се понижат и ще се движат в интервала от 23 до 28 - 29 градуса. Обичайно, малко по-хладно във високите западни райони и по-топло в низините на страната.

Хубава прогноза за предимно хубаво и топло време.

Европа ще бъде разделена на две - западна част с по-ниски температури и валежи и югоизточна част с по-високи температури. Атлантически циклони ще донесат по-хладен и влажен въздух към западните европейски страни, докато в източната част ще продължи топлото време.

Кога ще усетим първите признаци на есента у нас? Според наличните данни, това най-вероятно ще се случи след 5 - 7 октомври.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм