Септември върви топъл в района на София, малко по-топъл от обичайното - средноденонощната температура е 19,2 градуса. Това е най-високата средноденонощна температура в София за този месец след 2015 година. Най-топъл септември за последните 23 години сме имали през 2011 година - 20,3 градуса, а най-студен през 2002 година - 13,8 градуса. През 2011 година имаме 14 дни през септември с максимални температури над 30 градуса, а през 2002 няма нито един ден с температура над 26 градуса.

Какво предстои в следващите десетина дни?

Още тази вечер и през нощта срещу сряда от запад облачността ще се увеличи и на места в Западна България, главно в планинските райони, ще превали. Превалявания са възможни още и в сряда следобед, както и в четвъртък следобед. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на местата, главно в планинските райони на Западна и Южна България, са възможни превалявания.

В петък и събота тези процеси ще затихнат, особено в събота, когато и дневните температури ще се повишат и ще бъде предимно слънчево и топло. 

Още в събота привечер и през нощта срещу неделя на запад ще започнат валежи, които в неделния ден ще обхванат по-голямата част от страната. Очаква се да вали на много места, като по-обилни се очертават валежите в планинските райони. Ще има и гръмотевична дейност, на места са възможни краткотрайни проливни извалявания.

Следете ктартоксрочните прогнози на НИМХ за характера на времето в неделя. Тогава се очаква и температурите относително да се понижат, в понеделник на запад вероятно и под 18 градуса.

В понеделник бързо тези процеси ще затихват и над страната през цялата друга седмица се очертава време по-скоро лятно, отколкото есенно. 

Температурите в целия период на средносрочната прогноза остават сравнително високи - между 24 и 29 градуса, но в отделни дни и по-високи.

В момента изглежда, че ще изпратим септември и ще посрещнем октомври с топло и хубаво време.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм