Синоптичната комисия днес има гост - доктор Ненков. Той за първи път участва в нейно заседание, така че за времето се говори малко, други теми вълнуват членовете на комисията. Все пак се отделя време и за времето и заключенията на комисията са следните:

Най-вече в събота, но отчасти и в неделя, на места в страната, включително и на изток, са възможни превалявания, дори с гръмотевици. В планинските райони тези процеси ще са по интензивни. В началото на следващата седмица времето ще е хубаво - понеделник и вторник, но в сряда отново на места ще превали, дори ще прегърми от запад на изток. 

До края на следващата седмица температурите ще се повишават, след слабото понижение, което ще имаме в събота и неделя, и вероятно ще видим температури в страната от 26 до 31-32 градуса.

Ще посрещнем асторонмическата есен, която тази година идва на 23 септември, с топло време, но средносрочната прогноза показва, че около 25-26 септември вероятно ще настъпи промяна. Ще захладнее, температурите ще се понижат с повече от 10 градуса и на места в страната е възможно да видими дневни температури и под 15, дори под 12 градуса.

Прогностична карта на очакваните валежи и захлаждане около 25 септември   /tropicaltidbits

В този период се очаква и формирането на средиземноморски циклон, ако това се случи, са възможни и по-обилни валежи от дъжд, а в алпийските части на планините е възможно да падне и първият по-обилен сняг. Тук е мястото да припомним, че на Мусала три пъти през това лято валя сняг при студени нахлувания, така че това би било напълно обичайно в края на сепетмври.

Това е тенденция, ще има промени. Все пак септември до момента се очертава топъл, среднодневната температура в района на София е над 19,5 градуса. Не е необичайно, но показва по-топло време. Поне в следващата седмица тази тенденция ще се запази.

В най-северните части на Европа есента вече властва и с по-ниски температури, над западните части на континента също ще захладнее в следващата седмица, а ураганът Маргот, който в момента бушува в централните части на Атлантика, вероятно ще се насочи, като извънтропическа буря, към Европа и ще засегне Ирландия и Великобритания. Предстои да разберем.

Малко дъжд, повече слънце и топло време, такава е тенденцията в следващите дни.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм