Без изненади се очертава да изпратим месец август, показват средносрочните синоптични модели.

В известна степен наваксахме с валежите в последните десетина дни, включително и в източните райони. Това е добрата новина, но все още трябва дъжд, за да се преодолее започналото засушаване.

Сушата в Португалия води до поскъпяване на водата

Превалявания ще имаме и в последните дни на август, но главно над западните и централни района на страната в понеделник, вторник и сряда.

Прогностична карта на максималните температури в Европа, в следващия 10-дневен период. ClimateReanalayzer

Събота и неделя се очертават като типично летни, като в неделя и температурите в равнините ще се повишат до 34 - 36 градуса и ще ни напомнят, че все още слънцето е силно и лятото не си е тръгнало.

Отново дъждовно, градусите ще прескочат 30

Но денят е значително по-малък, стъмва се по-рано и усещането за жега е вече доста по-различно.

Но и всички, които тепърва смятат да почиват, както на море, така и на планина, не бива да се притесняват - средносрочните синоптични модели показват типично летни температури в следващите десетина дни. Не се очертава да видим първо есенно захлаждане, с по-ниски дневни температури, така че лятото продължава, но не бива да забравяме,че на хоризонта се задава месец септември.

Мощна буря остави Стара Загора без ток

Любопитното е това, че част от моделите прогнозират в първата десетдневка на новия месец, около 6 - 8 септември, дори по-високи дневни температури - до 37 - 38 градуса.

Вероятността това да се случи обаче не е много голяма.

Как изглежда най-лошата регистрирана суша в Китай

В събота и неделя се очартава топло време, дори горещо, с повече слънце, вероятността за валежи е малка. Тя обаче ще се увеличи в първите три дни на новата седмица, когато в следобедните часове и преди полуощ ще се създават условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност и локални превалявания - главно в планинските райони на Западна и Централна България. На изток вероятността за валежи и минимална.

С хубаво време ще изпратим август

По-късно през другата седмица ще имаме и дни с много слънце, но около събота, 3 септември, отново вероятно ще се създадат условия за превалявания.

В по-дългосрочен план, атмосферното налягане над Балканите ще се повиши и това ще доведе до по-дълъг период без валежи и с по-високи дневни температури.

Изпращаме месец август в района на София със средноденонощна температура от около 21,5 градуса, което с около градус по-ниска температура от август миналата година. Но пък този август в температурно отношение прилича на август 2020 и 2019 година. Няма изненади.

Изненадите обаче пордължават в Атлантика, който не ще и не ще да пусне ураган, независимо че сме вече в разгара на сезона на ураганите и напук на всички прогнози на американците за сезона, по-активен от обичайното.

До момента проста нямаме сезон на ураганите. Това е доста любопитно и в Синопточната комисия очакваме анализи на тази ситуация. 

Всички условия за образуването на мощни урагани сякаш са налице, имаме по-висока температура на океанската повърхност с около 0,5 до 1 градус, но тропическите бури не искат да се развивят в урагани, поне за момента.

Разбира се, ураганите ще възникнат, и то вероятно съвсем скоро, още повече, че пикът на сезона е около средата на месец септември. Предстои да разберем.

Над Западна Европа времето се нормализира след сухото и горещо лято, но подчертаваме, нищо необичайно - тъй като медиите пишат за хилядолетна суша заради промени в климата.

В исторически план лятото в Западна Европа е сухо и горещо, но е имало далеч по-горещи и по-сухи лета на Стария континент. Просто трябва да се заровите в историческите източници и изследванията по темата.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм