Гърмя - трещя, гърмя - валя, направи даже поразии, но това си е нормално лятно време. При създадените специфични условия, както още миналия петък прогнозирахме в Синоптичната комисия, тези валежи и гръмотевични бури са напълно обичайни. 

Започва дъждовна седмица

Очаквани максимални температури в неделя, 28 август. Pivotal 

На отделни места паднаха и големи количества дъжд за кратко време, което създаде условия за прииждане на реки и проблеми заради големите количества вода, които речните корита не могат да поемат.

За радост, постепенно времето ще се стабилизира, атмосферата ще се успокои и няма да създава такива проблеми.

От друга страна, падналите дъждове помогнаха за потушаването на много от горските пожари, подобриха и запасите от влага, но тъй като това са летни бури, все още има нужда от много дъжд, така че чакаме есенните валежи.

Жегите не свършват скоро, но ни чака топла зима

Какво време ни очаква до края на август и в началото на септември?

Новините са добри. Този гръмотевичен период постепенно затихва и от четвъртък - петък нататък времето се връща към лятната си физиономия и ще имаме слънце и по-високи дневни температури.

Това е добрата новина за всички онези, които смятат да ходят на море или планина в следващите десетина дни.

Днес и в сряда на много места все още ще има валежи, гръмотевици, но от четвъртък постепенно тези процеси ще са на по-малко места, главно над западните и южните планински райони.

В събота и неделя времето се очертава да е хубаво, по-спокойно, с много слънце и малка вероятност за краткотрайни превалявания главно над планинските райони.

И през седмицата започваща от 29 август времето ще бъде сравнително добро, със слънце и температури между 29 и 34 - 35 градуса. Вероятността за валежи ще е по-малка.

В следващите два - три дни температурите постепенно ще се повишават и ще се завръщат към летните си стойности. 

Септември ще посрещнем с добро, предимно слънчево време, чак около трети, четвърти септември се очертава вероятност за повече валежи, придружени от гърмотевици, но има време, това може да се промени.

Над Западна Европа остава топло, макар че валя и ще вали и в следващите десетина дни, все още там нещата изглежадат сухи и горещи. Все пак, с навлизането в септември, моделите показват атлантически циклони, които ще донесат прохлада и валежи в тези места, които бяха ударени от суша и горещо време. Нещата постепенно ще се нормализират.

На последните заседания на Синоптичната комисия говорим за странната, необичайни "тишина" в Атлантическия океан, който "мълчи" и не произвежда обичайните за сезона урагани. 

Направихме си труда да погледнам няколко години назад, за да видим какво е ставало през август в Атлантика.

Имало е урагани, дори мощни урагани от 4-та категория. На фона на тази статистика, сегашната липса на урагани през юли и август в Атлантика е много необичайна.

Какво показва статистиката:

Тази година имаме само три бури с имена и те са през юни - Алекс, Бони и Колин. И трите не достигнаха до ниво ураган и не създадоха проблеми.

За сравнение през 2021 година имаме четири урагана през август, като Ида беше от 4-та категория, а Грейс от трета категория.  През 2020 година имаме два големи урагана през август, като Лаура бе от 4-та категория.

През 2019 година имаме два ураган през август и забалежете единият от тях - Дориан бе от 5-ата, най-висока категория, със скорост на вятъра над 290 км/час. През 2018 година има един голям ураган през август от 4-та категория.

През 2017 година имаме четири големи урагана през август, като единият - Ирма е от най-високата 5-а степен.

Валежи на изток, температурата ще е между 25 и 30 градуса

Както се вижда от статистиката, август месец винаги произвежда урагани, но тази година, до момента, нямаме дори сериозна тропическа буря. На фона на прогнозите на американците за сезон с по-голяма ураганна активност, това е необичайно.

Това ще се промени, но да видим кога и как.

У нас времето постепенно се стабилизира и лятото се завръща с много слънце и по-високи дневни температури.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм