Животът на бежанците на Украйна и спомените, които ги връщат вкъщи. Това е вдъхновението на изложбата WE SEE UKRAINE, която показва войната отвъд новините. В „Кой Говори“ по Дарик художникът Олга Филончук и Анна Стоева, организатор разказаха за идеята, емоциите и силата на украинците да продължат напред и идеята на изложбата.

Тя ще бъде открита на 20 февруари от 19.00 часа в регионалния център за съвременно изкуство Топлоцентрала с творбите на Олга Филончук „Невидимата градина“. В проекта участват общо шестима художници – четирима украинци и двама от България и Хърватия.

„Първоначално идеята беше за нещо малко, но впоследствие стана нещо мащабно“, разказа Анна Стоева пред Дарик. Тя уточни, че изложбата разглежда живота на хората, които завчера са били лекари, художници, планирали са сватба или са гледали внуци, а днес са принудени да се справят с предизвикателствата на войната.

Акцентът на изложбата обаче е върху инструментите да съумееш да удържиш фронта извън апела за борба и подкрепа. Олга Филончук е украинка, напуснала родината си след войната. В „Кой Говори“ тя разказа, че за последно е била в Украйна през лятото м.г. и, че в момента там живеят баба й и лелите й.

Олга разказа, че всеки в Украйна е „докоснат“ от войната. „И да си на по-безопасните места, войната те докосва, почти всеки гражданин има приятел или роднина в армията. Не можеш да се абстрахираш от войната“, каза тя. И добави: „Хората в Украйна са наистина изморени и не знам откъде намират тази сила да се борят. Но Украйна ще устои, няма съмнение“.

За изложбата Олга Филончук обясни, че е насочила погледа си към онези 7-8 млн. украинци, които са напуснали дома си след войната.

„Моят проект е за бежанците, те са част от Украйна, за спомените с Украйна. Връзката на спомените им с растения и цветя, които ти напомнят за вкъщи и историите свързани с това“, каза тя.

Целия разговор чуйте и вижте в прикачените звуков и видео файлове.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм