Пациент е бил излекуван от вируса ХИВ след трансплантация на стволови клетки, твърдят учени, цитирани от Пи Ай мидиа/ДПА.

Мъжът на 53 години е едва третият човек в света, излекуван от заболяването с терапия.

Жена счупи произведение на изкуството на стойност 42 000 долара (видео)

Той е спрял антиретровирусното лечение (което включва приемане на препарати за потискане на вируса) от четири години, като симптомите не са се появили отново.

Както и в случаите на другите двама пациенти, трансплантацията е извършена за лечение на остро заболяване на кръвта, в неговия случай левкемия, която е развил в допълнение към ХИВ инфекцията.

Почти 10 години след трансплантацията на стволови клетки от донор, с когото нямат родство и повече от четири години след края на лечението с ХИВ, пациентът вече е в добро здраве.

Кралски стил: Визиите на блестящата Кейт Мидълтън на наградите БАФТА

Мъжът е решил да изостави част от личния си живот, за да подкрепи набирането на средства за изследвания и да се бори със стигмата на заразените с ХИВ.

Фактът, че вирусът не се е върнал, е резултат от изключително задълбочена научна и терапевтична подготовка и наблюдение, казват изследователите.

Те допълват, че изследването е най-продължителното и прецизно диагностично наблюдение на пациент с ХИВ след трансплантация на стволови клетки.

85-годишен мъж предложи брак на дама, чието сърце разбил преди 60 години

Международният изследователски екип, ръководен от медици в университетската болница в Дюселдорф, се надява, че познанията, които са придобили, ще осигурят отправна точка за планиране на бъдещи проучвания за лечение на ХИВ.

Поради висок риск трансплантациите на стволови клетки се извършват само в рамките на лечението на други животозастрашаващи заболявания.

Изследването е публикувано в "Нейчър медсин джърнъл".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм