Колко често прегаряме от мислене и не можем да вземем дадено решение в живота си? 

А знаете ли, че цялата информация за отговорите, които търсим, е в нашето тяло? Ако не сте правили кинетичен* тест - време е да опитате? Как? - чуйте в първия епизод на новия сезон на "Новото време" с водещ Аида Марковска.

Новото предизвиква страх и затова често трудно правим избор кога и как да започнем нещо ново. Знаем, че нищо не е сигурно на този свят, но непрекъснато търсим сигурност, напомни от радиоефира признатият психолог и писател Събка Дякова - Чехович. Тя бе гост в първото издание на новия сезон на "Новото време" - авторското предаване по Дарик на холистичния и родов терапевт Аида Марковска.

Младите хора обикновено правим по-емоционални избори, но има и такива като мен, които мислейки много, стигат до аналитична парализа, коментира по време на предаването 25-годишният юрист Атанас Златанов. Според него човек прави най-правилните избори  в живота си, когато е в баланс и има "мир в душата".

Според психолозите единствено собствената ни интуиция може да ни помогне да излезем от аналитичния ступор, в който изпадаме понякога, преди да вземем решение.

Ако Човек не прави нищо - той ще си отиде отчаян от този свят. Класика в психологията е логотерапията на Виктор Франкъл - оцелял психически и физически от концлагерите на смъртта по време на Втората световна война. Той остава жив, благодарение на това, че е направил избор да продължи да живее, подчерта Събка Дякова - Чехович.

Няма никакво значение дали сме направили правилния избор или не. И в двата случая след това трябва да продължим, категорична е тя.

  • Кое е това, което ни дава най-силен тласък  да продължим в живота?
  • Следим ли знаците, които ни водят по пътя към конкретния избор?
  • Зависят ли изборите от физическото и психическото ни ниво на енергия?
  • В противоречие ли са умът и сърцето ни или работят в синхрон? 

За правото ни на избор и възможността ни да правим избори е първият епизод от новия сезон на „Новото време“. 

Слушайте специалното предаване на Аида Марковска всеки първи петък от месеца от 11 ч. до 12 ч., на вълните на Дарик Пловдив.

Всички епизоди може да следите на darik.bg и на aida.bg, както и във Фейсбук.

* Кинетичната енергия Т на едно тяло е мярка за неговото механично движение и се определя като следствие от Закона за запазване на енергията.

Автор и водещ: Аида Марковска

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров

Видео оператор: Денислава Златанова

Продуцент и редактор: Лалка Златанова