"В един момент стигнахме до едно такова развитие, че екипите по места локално станаха толкова самостоятелни, че няма нужда от глобална координация – това го изпробвахме на последните избори и в един момент коордиционното звено, което бяхме формирали, се оттегли от тази дейност. За мен това е един от най-добрите индикатори – когато човек се оттегли и вижда, че нещата и без него се случват – тоест имаме капацитет да се ориентираме да правим и други неща".

Това коментира в предаването "Кой говори?" на Дарик радио Димитър Иванов, един от основателите на мрежата на изборните доброволци в чужбина.

Димитър Иванов и Мария Черешева

По думите му създаване на избирателен район "Чужбина" не е толкова важно лично за доброволците зад граница, колкото е за България. "От окончателните резултати от последното преброяване се вижда, че 1,7 млн. български граждани са се установили да живеят към настоящия момент извън страната – това е 20% от нацията", посочи Иванов.

Биков пред Дарик: Ако има кабинет, той ще разчита на плаващи мнозинства по теми

"Това, което е разочароващото в случая е, че ние ставаме жертва на едно политическо извиване на ръце. Ние не сме вземани насериозно", заяви той.

Димитър Иванов припомни, че през 2015 г., по време на посещението си в Берн, Бойко Борисов беше се е ангажирал пред камери и 300 български граждани да съдейства за това партия ГЕРБ да намери мнозинство за създаване на МИР "Чужбина". "Сега 7 години са минали, вече нямаме извинението на това, че имаме "Обединените патриоти", които бяха против тази идея", уточни той.

Граждани излязоха на протест пред НС срещу хартиената бюлетина (снимки)

Според него твърдението, че нещо е невъзможно, е по-скоро признание, че няма желание да се направи.

"Решенията като подход са две – предварително да бъде заложен минимален брой мандати, или след приключване на изборите да се направят изчисления и да се види колко мандата се падат на МИР "Чужбина". Това са технологии, има различни решения", обясни Иванов.

Радев ще връчи третия мандат след Нова година

"Сигнализирахме доста отдавна ЦИК и МВР, че статута на българския изборен доброволец не е дефиниран в Кодекса и се получава едно хищническо използване на гражданските ресурси в този процес. Не се отчита, че това са хора и не могат да бъдат заставени да работят по 24, 48 и повече часа, както се получава на места", каза още Димитър Иванов.

Той посочи още, че е спечелил дело във Върховния административен съд (ВАС), с което, по думите му, са успели да покажат, че "забавянето на приемането на протоколите в СИК по света е брутално". 

Д-р Панчев по Дарик: Времето на крепостните селяни отминава и не можеш да спечелиш избори с 50 лева и пет банана

"Продължава до следобяда на следващия ден. Мотивацията на такива хора, естествено, в един момент изчезва и те казват "аз повече не искам да работя". Държавата е задължена да осигури, чрез персонал с командировани представители на български институции, изборния процес по света и тя трябва да го направи", категоричен е Димитър Иванов.

По думите му честотата на изборите също кара хората да се отдръпнат. "Този ускорен цикъл на избори не дава възможност на човек да си почине. Подготовката на изборния ден трае 3 месеца", посочи Димитър Иванов.

Целия разговор гледайте тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм