9-ти Събор на плетивата събира днес майсторки в димитровградското село Крум, където в парка са подредени ръкоделията на близо 200 участници. Организатор на инициативата е местното читалище „Просвета 1926“ и клубът по плетиво, чийто талисман е великанският терлик, изплетен от жените през 2019 г., дълъг над 3.5 м. И днес той е разположен на централно място в парка, а село Крум  е домакин и на Фестивал на старата градска песен.


Най-младият участник в Събора на плетивата този път е 12-годишният Янислав Пиронков, който се представи заедно със своята баба от село Воден Добрина Енчева.Тя за първи път се включва.

Разказва, че плете и бродира от дете, както са правили нейната майка и баба. Гордее се, че е научила и внуците. Янислав признава, че не пропуска компютърните игри, но и плетенето е интересно.


От читалището в село Сталево се представят с ръчно изплетени кукли, животинки и дамски чанти, дело на Димитрия Атанасова и Виолета Кюсепашева, разказа читалищният председателят Доби Ганева.


Домакините от читалището в Крум се гордеят с големия терлик, който през 2019 г. изработиха 10 жени от клуба по плетива. Великанският терлик е дълъг над 3.5 метра, висок е 52 см и широк около 60 см. Изработването му отнема около 2 месеца на жените, спомня си читалищният секретар Минка Илева. И точно от Клуба по плетиво и сръчните майсторки в него се ражда идеята за събора, която подкрепят кметството в Крум и община Димитровград. Най-възрастният участник в клуба сега е 85-годишната Вълка Ангелова, а най-младият Петя Димова, на 52 г.


Ръкоделията в изложението-конкурс днес оценява жури с председател технологът Тилчо Запрянов, в чийто състав са още майсторките от Крум Станка Вичева и Мария Маврова.


Паралелно със Събора на плетивата в парка на село Крум се провежда трудоционно и Фестивал на старата градска песен, като участниците оценява жури с председател акад. Крум Георгиев, в състава на което са народният певец Тенчо Тенев от Злато поле и Минка Илева.


В село Крум майсторките на ръкоделия вече се замислят с какво да изненадат гости и участници в предстоящото догодина 10-то юбилейно издание на Събора на плетивата.