“Доверието в изборите целенасочено или глуповато се руши от политическите сили. Ние виждаме едни избори винаги съпътствани сигнали от противопоставяне - на изборни технологии, комисии, членове. Това руши доверието в изборния процес”. Така бившият председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева-Робинсън коментира в предаването “Кой говори” по Дарик трудното намиране на кадри, които да участват изборния процес в Секционните избирателни комисии по места.

“Политиците ни се стараят да разрушат доверието и в себе си като способни субекти, които да превеждат смислени политики. Вместо политически тези и идеи, ние често чуваме противопоставяне на махленско ниво”, каза тя.

Според Ивилина Алексиева-Робинсън на ниво ЦИК администрацията е подготвена, но не така стои въпросът с основното звено за произвеждане на избори. Хората в секционните избирателни комисии са слабо подготвени.

“Причините за това са две - интегритетът,  нравствените качества на членовете и познанията и високата отговорност за изпълнение на задачите”, обясни бившият председател на ЦИК.

Тя припомни, че членовете в СИК се предлагат от назначават от парламентарно представените политическите сили, които обаче бягат да носят отговорност за тях след това.

Ивилина Алексиева-Робинсън подчерта, че по места в СИК има хора, които признават, че са неграмотни, не познават изборните правила. От друга страна обученията за провеждане на избори не са достатъчно ясни и задълбочени  и ЦИК е длъжник за това.

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.