Ивайловград отбелязва днес, на 14 февруари, своя празник. Денят на града е определен с решение на Общинския съвет от 2001 година.


Празничният за Ивайловград ден започва с Утринна молитва и Божествена Света Литургия от 8 ч. в храм „Св. Преображение Господне“.


От 11 ч. е ритуалното зарязване на лозята, като ще изберат и новия техен цар Трифон. Половин час по-късно, от 11.30ч., стартира фолклорна програма със съставите към НЧ „Пробуда 1914“ в Ивайловград: Група за източно-родопски песни – Славеево, Група за обработен и изворен фолклор – Лъджа, Тракийски хор „Яни Попов“ и извънкласна форма за хора и автентични танци при СУ „Хр. Ботев“- Ивайловград.


От 12 ч. е награждаването на победителите в традиционния конкурс „Най-добро домашно вино“, който ще се проведе на площад „Тракия“. Вината ще бъдат оценявани в три категории – бяло, червено и розе, а жури ще са жителите и гостите на Ивайловград.


В 12:30 ч. празникът продължава на площада с музикална програма с Емилия и оркестър „Царацовски ритми“.


Програмата за деня на Ивайловград стартира още в късния следобед вчера, като в Туристическия информационен център (Мутафчиева къща) бе открита изложбата „Етнографска сбирка от село Плевун“, известно със своето богато културно наследство, обичаи и уникални традиции.

Експозицията дава възможност да се докоснем до тях, да видим отблизо автентични народни носии и ръчно изработени предмети от бита, коментират организаторите.