Дясното правителство на Италия подкрепи законопроект, който ще забрани лабораторно произведеното месо и други синтетични храни, подчертавайки италианското хранително наследство и защитата на здравето, предаде Би Би Си. 

Ако предложенията бъдат приети, нарушаването на забраната ще доведе до глоби до 60 000 евро.

Франческо Лолобриджида, който ръководи преименуваното министерство на земеделието и продоволствения суверенитет, говори за важността на хранителните традиции на Италия. Фермерското лоби похвали хода.

Веганската диета не се отразява добре на здравето, според проучвания

Това обаче беше удар за някои групи за хуманно отношение към животните, които изтъкнаха лабораторно произведеното месо като решение на проблеми, включително защита на околната среда от въглеродни емисии и безопасност на храните.

Coldiretti и други селскостопански лобита събраха половин милион подписа през последните месеци, призовавайки за защита на „естествената храна срещу синтетичната храна“, а министър-председателят Джорджия Мелони е сред подписалите.

Чудо за тялото: Средиземноморска диета - ползи, меню, въпроси

Можехме само да отпразнуваме с нашите фермери мярка, която поставя нашите фермери в авангарда, не само по въпроса за защитата на отличните постижения, но също и в защитата на потребителите“, каза тя на флашмоб, организиран от Coldiretti пред офиса й в Рим.

Предложеният законопроект дойде след поредица от правителствени постановления, забраняващи използването на брашно, получено от насекоми като щурци и скакалци, в пица или паста.

Министрите цитираха ценената средиземноморска диета в Италия като мотивация и за двете мерки.

Колко сол трябва да консумираме на ден и какви са ползите и вредите от нея?

Лолобриджида, който идва от същата крайнодясна партия „Братя на Италия“ като премиера, каза: „Лабораторните продукти не гарантират качество, благополучие и защита на италианската хранителна и винена култура и традиция."

Предложенията, одобрени от министрите във вторник, се стремят да забранят синтетичните храни, произведени от животински клетки, без да се убива животното, и ще се прилагат и за лабораторно произведена риба и синтетично мляко.

Производител: Масово тъпчат продуктите с вода, за да получат по-голяма печалба

Миналия ноември Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) разреши клетъчно култивирано пиле за човешка консумация след „внимателна оценка“. През 2020 г. Сингапур даде регулаторно одобрение лабораторно отгледаното пилешко месо да се използва в хапки.

Досега няма одобрение в рамките на Европейския съюз, но Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) даде ясно да се разбере, че клетъчно-базирано земеделие като култивирано месо „може да се счита за обещаващо и иновативно решение за здравословни и екологични храни“.

Качествена ли е българската риба?

Коментатори посочиха, че Италия няма да може да се противопостави на продажбата на синтетично месо, произведено в ЕС, когато получи одобрението на ЕС, поради свободното движение на стоки и услуги.

Международната организация за защита на животните (Oipa) подчерта, че произведеното в лаборатория месо, макар и да идва от животински клетки, е „етична алтернатива“, която не вреди на хуманното отношение към животните, устойчивостта на околната среда или безопасността на храните.

Цените на храните на едро са скочили с близо 52% за година

Паоло Санети, ръководител на групата за млечна индустрия Assolatte, обаче похвали решението на правителството.

Той каза пред финансовия вестник Il Sole 24 Ore, че производителите на мляко са изправени пред парадокс. От една страна колегите му бяха помолени да инвестират в това да направят продукта си по-екологичен, докато от друга „инвеститорите без скрупули“ рекламираха продукт, който беше всичко друго, но не и естествен „под претекст, че опазва околната среда“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм